Reklama

Reklama

Kwas chlebowy dla spragnionych

Nie tylko znakomicie ugasi pragnienie, a po tłustym jedzeniu przyniesie ulgę obciążonym jelitom.

Kwas chlebowy na nadkwasotę wykonasz w domu. 

Składniki:

Reklama

500 g czerstwego chleba żytniego razowego - koniecznie na zakwasie,  pieć litrów wody, skórka starta z jednej cytryny, cztery g świeżych drożdży, cztery szklanki cukru 

Przygotowanie:

Chleb pokrój w kostkę i podpiecz w piekarniku w temp. 180°C około 15 minut. Włóż chleb do glinianego garnka, dodaj skórkę z cytryny i zalej pięcioma litrami wrzątku. Przykryj ściereczką i odstaw na 24 godziny. 

Następnego dnia przecedź zacier przez gazę. Dodaj litr wrzątku i 3/4 szklanki cukru. Drożdże (1 g na 1 l) rozpuść w letniej odlanej szklance zacieru. Dodaj trzy łyżeczki cukru. 

Po 20 minutach roztwór zacznie gazować. Wtedy dolej go do zacieru i odstaw na 24 godziny. Kwas przelej do szklanych butelek, ale nie do pełna. 

Zakręć i wstaw do lodówki. Po dwóch dniach będzie gotowy do picia. Pij po połowie szklanki dziennie. Kwas będzie dobry do spożycia nawet przez miesiąc.

Zobacz także: 


Dowiedz się więcej na temat: kwas chlebowy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje