Reklama

Reklama

Kuruj się grzanym piwem z żółtkiem

Przygotuj je i wypij, gdy przemarzniesz. Zapobiegniesz tym samym rozwojowi przeziębienia i grypy.

Grzaniec z żółtkiem

Składniki

  • 250 ml piwa
  • 3-4 goździki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki pokrojonego drobno korzenia imbiru
  • jedno żółtko (utarte wcześniej z łyżeczką miodu na kogel-mogel)

Reklama

 Piwo podgrzej z goździkami, pokrojonym w kawałki korzeniem imbiru i cynamonem. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Powoli wlej kogel-mogel do gorącego piwa. Podgrzewaj minutkę, tak żeby się nie zagotowało. Wlej gorące piwo do szklanek. Odczekaj minutę. Piwo, cynamon i piana utworzą dekoracyjne warstwy.
Uwaga! Dodane do piwa przyprawy korzenne (goździki, cynamon i imbir), miód oraz żółtko jaja zawierają ogrom biologicznie aktywnych substancji wspomagających pracę układu odpornościowego i działających przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Poza tym piwo zawiera uspokajające witaminy z grupy B, co ułatwi zasypianie.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje