Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Kuracje z konwalii na poprawę pracy serca

Napary z liści i kwiatów konwalii wzmacniają serce oraz wyrównują jego pracę. Ale uwaga, stosuj je tylko po konsultacji z lekarzem. W przypadku przedawkowania mogą okazać się trujące.

Na serce i krążenie

Surowcem farmaceutycznym są kwiaty i liście, które zbiera się w maju. Konwalia zawiera glikozydy nasercowe - związki, które działają bezpośrednio na mięsień sercowy. Zwiększają siłę skurczu serca, nie zwalniając jego akcji - w ten sposób zwiększa się jego wydajność. Dzięki temu poprawia się też krążenie krwi. Korzysta na tym mózg, który jest lepiej ukrwiony i dotleniony. Dlatego wyciągi z konwalii dostępne w aptekach mogą być stosowane w zaburzeniach pamięci, zawrotach głowy czy skłonnościach do omdleń. 

Reklama

Konwalia polecana jest na początkowym etapie niewydolności krążenia, przy zaburzeniach pracy serca powstałych na podłożu nerwicowym, czyli kołataniach; do wzmacniania akcji serca u osób starszych oraz w osłabieniu mięśnia sercowego w przebiegu chorób zakaźnych (np. grypy). Może wspomagać kobiety w okresie menopauzy.

Stosuj ostrożnie! Jeśli wypijesz zbyt dużo naparu z konwalii lub połączysz go z lekami pobudzającymi pracę serca, możesz sobie bardzo zaszkodzić. Konwaliowych kuracji nie wolno również stosować przy uszkodzeniach nerek i wątroby. Zatrucie tą rośliną powoduje wiele dolegliwości - od nudności i wymiotów, poprzez zaburzenia widzenia, po migotanie przedsionków serca, które może być zagrożeniem dla życia. 

Nalewka

100 g kwiatostanów lub liści konwalii zalej 0,5 litra 70-proc. spirytusu. Zostaw na ok. 14 dni. Po ich upływie nalewkę przecedź i przelej do butelki z ciemnego szkła. Pij trzy razy dziennie po 20-30 kropli na kieliszek wody. 

Napar

Łyżkę ziela lub liści zalej 150-200 ml wrzącej wody. Odstaw na 30 minut. Przecedź. 

Zażywaj trzy razy dziennie po dwie łyżki naparu. Nie przekraczaj zalecanej dawki! 

Odwar

Dwie łyżeczki ziela zalej szklanką chłodnej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około pięć minut. Następnie odstaw pod przykryciem do zaparzenia na pół godziny. Pij trzy razy dziennie po trzy łyżki odwaru. Nie przekraczaj zalecanej dawki. 

Proszek konwaliowy

Wysuszone liście konwalii zmiel na proszek. Zażywaj trzy razy dziennie po 0,5 g. Maksymalna dawka dobowa wynosi 1,5 g (dla porównania - łyżeczka kawy zbożowej waży 3 g). \

Sproszkowane liście wymieszaj z miodem. Uniemożliwi to dostanie się proszku do tchawicy. Miksturę popij wodą.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje