Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kuracja z korzenia pietruszki

​Korzeniowe odmiany pietruszki (cukrowa, berlińska) łagodzą wiele dolegliwości.

Na co pomaga? 

Reklama

Korzeń pietruszki zawiera olejki eteryczne, w skład których wchodzą apiol i mirystycyna. Wpływają one korzystnie na pracę układu trawiennego, działają moczopędnie i odkażająco. Korzeń pietruszki zawiera ponadto sporo witamin: C, E, z grupy B. Da nam też wapń, potas, żelazo, magnez oraz flawonoidy. Korzeń pietruszki likwiduje wzdęcia, ból brzucha, niestrawność, ma też działanie antynowotorowe. 

Jak stosować? 

Korzeń pietruszki można jeść na surowo, np. w koktajlu warzywnym, sałatce lub gotowany - w zupie, potrawce. 

Można przygotować z niego napar: łyżkę startego korzenia zalej szklanką wrzątku, zaparzaj 15 min. Przecedź, pij 3 razy dziennie. Ciężarne powinny zachować ostrożność.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje