Przejdź na stronę główną Interia.pl

Który miód jest najlepszy?

Miody od stuleci są wykorzystywane jako pożywienie, lekarstwo, kosmetyk. Dobrze więc wiedzieć, jaki rodzaj miodu warto wybrać.

Spadziowy

Reklama

Powstaje z wydzieliny (spadzi) mszyc, żywiących się sokami z łyka roślin. W Polsce najpopularniejszy jest miód ze spadzi ze świerku, jodły i sosny. Działa wykrztuśnie.

Lipowy

Wyróżnia się silnym aromatem przypominającym woń kwiatów lipy, ma słodki, a jednocześnie dosyć pikantny, lekko gorzkawy smak. Stosowany w infekcjach wirusowych, takich jak przeziębienie, a także przy anginach i zapaleniu zatok.

Nawłociowy

Pojawił się w polskich pasiekach stosunkowo niedawno. Jest jasnożółty. Ma charakterystyczny, kwaskowaty posmak. Zawiera dużo rutyny i kwercetyny, które wzmacniają naczynia krwionośne i wspomagają krążenie. Polecany jest osobom z nadciśnieniem.

Gryczany

Ma barwę ciemnoherbacianą do brunatnej. W smaku jest słodki, ostry, lekko piekący. Stosowany jest w zapobieganiu i leczeniu schorzeń układu krążenia.

Mniszkowy 

Jest bardzo trudno dostępny, dlatego drogi. Ma słodki, mdły smak. Wspomaga układ trawienny, wątrobę oraz żołądek.

Akacjowy

Jest najsłodszy ze wszystkich polskich miodów. Polecany jest podczas wytężonej pracy umysłowej oraz przy osłabieniu fizycznym.

Manuka

Jest ostry w smaku i ma charakterystyczny intensywny zapach. Reguluje trawienie i wzmacnia.

Ziołomiody

Surowca do ich produkcji dostarcza człowiek. Przygotowuje specjalną pożywkę, np. syrop aroniowy, który pszczoły traktują jak nektar i zagęszczają do konsystencji miodu. W zależności od dodatku, ziołomiody mają różne właściwości, np. aloesowy wzmacnia odporność.

37/2016 Świat i Ludzie

Reklama

Reklama