Reklama

Reklama

Które produkty zakwaszają organizm?

Czujesz się permanentnie zmęczona? Początek każdego dnia jest dla ciebie nie lada wyzwaniem, bo najchętniej nie wstawałabyś z łóżka? Być może przyczyną jest zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa.

Organizm wysyła nam ostrzegawcze sygnały, a tych nie powinniśmy lekceważyć. Na twarzy pojawiają się wypryski, skóra staje się szara i matowa. Pojawiają się także bóle i zawroty głowy, a gdy spojrzymy w lustro, widzimy spore cienie pod oczami.

Do tego dochodzą męczące zaparcia i niestrawność. Trudno jest niektórym z nas pojąć, że sami doprowadziliśmy się do takiej sytuacji. Tymczasem wszystko to, czym odżywiamy nasze ciało, może je budować bądź rujnować.

Reklama

Oto lista produktów, których spożywanie w nadmiernych ilościach, zakwasza nasz organizm:

  • alkohol,
  • kawa,
  • czarna herbata,
  • słodycze,
  • żywność typu fast food,
  • napoje gazowane,
  • cukier,
  • mąka i jej przetwory.

Nawet zdrowe produkty, takie jak jajka, ryż i płatki owsiane mają odczyn kwaśny. Warto o tym wiedzieć, wprowadzając dietetyczne zmiany.

Jak pomóc wrócić organizmowi na właściwe tory? Należy sięgnąć po produkty, które mają odczyn alkaliczny. W naszym jadłospisie królować powinny owoce i warzywa. Przede wszystkim:

  • buraki czerwone,
  • marchew,
  • cytryny,
  • śliwki.

Wprowadźmy także do jadłospisu kaszę gryczaną i jaglaną. One również mają odczyn alkaliczny.

Zobacz także:


Dowiedz się więcej na temat: zakwaszenie organizmu

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje