Przejdź na stronę główną Interia.pl

Krupnik na chore zatoki

Ta silnie rozgrzewająca zupa złagodzi objawy zapalenia zatok. Ma właściwości osuszające śluz, który spływa z do nosa i gardła w trakcie infekcji.

Składniki

  • litr wody
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • spora marchew
  • średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • mały por
  • cztery małe ziemniaki
  • 2-3 suszone podgrzybki lub borowiki (godzinę wcześniej namocz je w niewielkiej ilości przegotowanej wody)
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • łyżka masła, oliwy lub oleju rzepakowego
  • natka pietruszki lub koperek.

Kaszę dokładnie przepłucz na sitku, marchew, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na drobnej tarce, pora drobno pokrój, ziemniaki pokrój na drobną kostkę. Do gotującej się wody wrzuć warzywa, kaszę oraz namoczone wcześniej grzyby. Pod koniec gotowania dodaj tłuszcz oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj około 30-40 minut. Krupnik przelej na talerz i posyp zieleniną. Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje