Przejdź na stronę główną Interia.pl

Korzenie pełne zdrowia

Są jak spichlerze cennych substancji i minerałów.

Trio kolorów, kwintet smaków i cała "orkiestra" zalet - pokochaj warzywa korzeniowe! Co w sobie kryją i komu posłużą: marchewka, seler, pietruszka i burak?

Reklama

Są podstawowym składnikiem diety lekkostrawnej, polecane są szczególnie osobom cierpiącym na choroby wątroby, wrzody żołądka i dwunastnicy oraz przy zapaleniu błony śluzowej przewodu pokarmowego. W takich przypadkach najlepsze są warzywa gotowane.

Niestety mają one wtedy dość wysoki indeks glikemiczny, np. rozgotowany seler (IG 85), marchewka (IG 80), burak (IG 65) - podnoszą poziom glukozy we krwi. Dlatego diabetycy powinni do nich podchodzić ostrożnie. Lepiej służą im surowe korzenie i bulwy. Przygotowane z surowych warzyw surówki oraz koktajle poleca się, zwłaszcza zimą, osobom na diecie odchudzającej.

Pietruszka na nerki

Wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego, działa moczopędnie i antyseptycznie na drogi moczowe. Korzeń pietruszki ma sporo witamin: C, E oraz z grupy B, a także mikroelementy i flawonoidy. Zawiera substancje, które mogą zwiększać podatność komórek rakowych na działanie chemioterapii. Pietruszka łagodzi wzdęcia i bóle brzucha. Wypijanie naparu z korzenia oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Burak a nowotwory

Bordowy kolor buraki zawdzięczają betainie. Substancja ta jest silnym przeciwutleniaczem, może hamować wzrost niektórych typów nowotworów, np. przewodu pokarmowego i pęcherza moczowego. Dodatkowo wzmacnia organizm i przeciwdziała niedokrwistości, która często występuje u pacjentów onkologicznych.

Selerowy detoks

Niezastąpiony podczas odchudzania - ma tylko 21 kcal w 10 dag i sporo błonnika. Daje uczucie sytości na dłużej, usuwa toksyny. Ma też silne działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i moczopędne. Sok z surowego korzenia zaleca się przy dolegliwościach reumatycznych, nadciśnieniu i miażdżycy oraz przy problemach z potencją.

Marchew na trawienie

Jest źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w wit. A. Ta zaś zwiększa elastyczność skóry i błon śluzowych i wspiera odporność. Po marchewkę powinny sięgać kobiety w ciąży i dzieci. W korzeniu i soku są substancje pobudzające rozwój "dobrych" bakterii Lactobacillus bifidus. Gotowana przynosi ulgę przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, kolkach, wzdęciach, odtruwa wątrobę.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje