Reklama

Koniec z zaparciami

Co jeść i pić, żeby ich uniknąć?

Powtarzające się zaparcia to problem, którego nie należy lekceważyć. Mówimy o nich, gdy wypróżnienie następuje rzadziej niż trzy razy w tygodniu. Przyczyną tych problemów są słabe skurcze mięśni w okrężnicy. Spowalniają one przesuwanie się stolca, gdy zbliża się on do odbytnicy. Zaparciu zwykle towarzyszy ból brzucha i wzdęcia. To skutek zbyt leniwego jelita.

Jaką dietę stosować?


Pasaż jelitowy to czas, jaki jest potrzebny, aby zjedzony pokarm przemieścił się przez cały przewód pokarmowy. U dorosłej, zdrowej osoby zwykle trwa to mniej niż 72 godziny. Najczęstszym źródłem kłopotów związanych z zaparciami jest nieregularne i nieprawidłowe odżywianie, niedostateczna ilość wody w pożywieniu, brak ruchu, powstrzymywanie się od wypróżnienia oraz zbyt częste stosowanie środków przeczyszczających.

Reklama

Rozleniwione jelita zachęcimy do pracy, zmieniając nawyki żywieniowe. Przede wszystkim jedzmy chleb żytni pełnoziarnisty, więcej warzyw, owoców, kasz, kefirów i jogurtów zawierających żywe kultury bakterii. Zaplanujmy posiłki o stałych porach. Najlepiej 4-5 razy dziennie, ale niewielkie porcje. Przeżuwajmy pokarm wolno, aby nie połykać powietrza.

Każdego dnia wypijajmy do 2 l niegazowanej wody mineralnej. Znajdźmy też czas na codzienny spacer lub gimnastykę, bo to poprawia pracę jelit. W celu pozbycia się zaparć, najlepiej jest włączyć do diety naturalne produkty, które pobudzą jelita do intensywniejszej pracy, jak np. suszone śliwki, rodzynki, daktyle, figi, nasiona lnu i słonecznika (patrz: ramka obok).

UWAGA! Niecierpliwi sięgają po gotowe preparaty przeczyszczające. Większość z nich zawiera substancje syntetyczne, które mogą niekorzystnie działać na przewód pokarmowy. Ich nadużywanie może być przyczyną biegunki z przedawkowania, reakcji alergicznej, zaburzeń wchłaniania, a nawet zapalenia jelita grubego.

Kiszona kapusta


W domowym leczeniu przewlekłych zaparć pomocne są kiszonki, szczególnie kiszona kapusta, która zawiera duże ilości błonnika. Kiedy męczą nas zaparcia, skorzystajmy również z kuracji sokiem z kiszonej kapusty. Warto wypijać szklankę napoju raz dziennie na czczo.

Miód


Miód, po który sięgamy przy różnych dolegliwościach, sprawdza się również przy zaparciach. Łyżkę miodu rozpuśćmy wieczorem w ciepłej, przegotowanej wodzie (nie wrzącej!) i zostawmy na noc. Wypijmy rano. Regularne wypróżnienia powrócą już po kilku dniach kuracji.

Błonnik oczyszcza organizm z toksyn, reguluje pracę układu pokarmowego oraz pobudza pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Najwięcej jest go w kaszach, zwłaszcza grubych jak pęczak, chlebie razowym, otrębach, marchwi, jabłkach, grochu, fasoli, soi, kapuście, brukselce i cebuli. 

Owsianka


Do gotującej się szklanki wody dodajmy łyżeczkę masła i wsypmy pół szklanki płatków owsianych. Dodajmy po łyżce siemienia lnianego, rodzynek, moreli, ziaren słonecznika i pestek dyni oraz łyżkę otrębów pszennych lub orkiszowych. Całość gotujemy przez kilka minut i jemy na śniadanie.

Siemię lniane

Siemię lniane zawiera dużo błonnika, który można dodać do zupy warzywnej. Zetrzyjmy na tarce z dużymi oczkami marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i trzy ziemniaki. Zalejmy połową litra wody i gotujmy 15 minut. Pod koniec dodajmy 2 łyżki siemienia lnianego. Jedzmy na czczo.

Grube kasze i warzywa


Błonnik oczyszcza organizm z toksyn, reguluje pracę układu pokarmowego oraz pobudza pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Najwięcej jest go w kaszach, zwłaszcza grubych jak pęczak, chlebie razowym, otrębach, marchwi, jabłkach, grochu, fasoli, soi, kapuście, brukselce i cebuli.

Buraki i kminek


Surowego buraka zetrzyjmy na drobnej tarce i dodajmy do niego łyżeczkę mielonego kminku, łyżeczkę oleju oraz szczyptę soli. Całość wymieszajmy ze sobą i jedzmy na czczo 10 łyżek. Zaparcia powinny ustąpić po 3 dniach. Dobrze jest też pić codziennie świeży sok z buraków.

Suszone śliwki


Suszone śliwki oprócz słodkiego smaku, mają właściwości odżywcze i lecznicze. Są bogate w błonnik, który poprawia pracę jelit. Aby przygotować napój na zaparcia, 5 suszonych śliwek zalejmy szklanką wrzątku i odstawmy na noc. Rano wypijmy napar i zjedzmy śliwki.

Więcej porad:

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?

Kapusta kiszona na 20 sposobów

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: zaparcia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy