Reklama

Klasztorne kuracje: Ziołowe mieszanki na grypę

Kiedy już dojdzie do infekcji, wspomóż leczenie ziołami o działaniu przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym.

Ojca Gabriela z Supraśla

Jak przygotować? Wymieszaj po 50 g ziela rdestu ptasiego, skrzypu polnego, szałwii, tymianku, macierzanki, liścia brzozy, liścia babki zwyczajnej, liścia podbiału, liścia maliny, kwiatu bzu czarnego, kwiatu tawuły, kwiatu dziewanny, korzenia prawoślazu korzenia żywokostu oraz 150 g kory wierzby.

Jak stosować? 4 czubate łyżki mieszanki zalej 5 szklankami wrzącej wody i parz pod przykryciem 50 minut. Po przecedzeniu pij po pół szklanki między posiłkami 4 razy dziennie.

Ojca Grzegorza Sroki

Jak przygotować? Wymieszaj 150 g kory wierzby, po 100 g kwiatu lipy, korzenia prawoślazu, liścia babki lancetowatej i po 50 g ziela macierzanki, korzenia lukrecji i ziela tymianku.

Reklama

Jak stosować? Łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem pół godziny. Przecedź. Ciepły napar pij 2 razy dziennie po jedzeniu.

Ojca Klimuszki

Jak przygotować? Wymieszaj po 50 g korzenia arcydzięgla, korzenia lubczyku, kwiatu czarnego bzu, kwiatu słonecznika, kwiatu wiązówki, kwiatu lipy, liścia mącznicy, owocu głogu i owocu maliny.

Jak stosować? Czubatą łyżeczkę mieszanki zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem 20 minut. Pij 3 razy dziennie po szklance przed posiłkiem.

Uwaga! Zioła przechowuj w suchym miejscu, najlepiej w papierowej torbie, z dala od intensywnych zapachów, bo przesiąkając nimi tracą lecznicze właściwości.


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy