Reklama

Klasztorne kuracje na wrzody żołądka

​Najczęstszą przyczyną powstawania wrzodów jest bakteria Helicobacter pylori. Gdy trafia do żołądka, zagnieżdża się na śluzówce i uszkadza ją.

Receptury mnichów

Ponieważ ściany żołądka są unerwione, kwas solny działa na ranę tak silnie, że odczuwamy ból umiejscowiony nad pępkiem i poniżej mostka. Może być tępy lub piekący. Czasem chorobie towarzyszy głodowe ssanie w dołku przy pustym żołądku. Jeśli wrzody utworzyły się w samym żołądku, ból pojawi się 10-15 minut po posiłku. Gdy zauważysz u siebie podobne objawy, niezbędna jest konsultacja lekarska. Doraźnie możesz pomóc sobie, stosując opracowane przez zakonników mikstury.

Mleko migdałowe św. Hildegardy z Bingen

Jak przygotować: dwie garście migdałów bez skórki (lub płatków migdałowych) zalej gorącą wodą i mocz kilka godzin. Dolej 1/2 szklanki wody mineralnej i miksuj 3 minuty. 

Reklama

Jak stosować: dodawaj je do owsianki lub kawy (łatwo daje się spienić) albo wypijaj po 1/3 szklanki 2 razy dziennie. 

Mieszanka ojca Andrzeja Klimuszki

Jak przygotować: wymieszaj po 50 g: kłącza pięciornika, ziela tasznika, ziela krwawnika, korzenia prawoślazu, liścia podbiału, korzenia kozłka, liścia melisy, kwiatu lawendy, korzenia mniszka lekarskiego, liścia pokrzywy i ziela srebrnika. Możesz też kupić gotową mieszankę w aptece lub sklepie zielarskim (ok. 30 zł/550 g - koszt miesięcznej kuracji). Łyżkę ziół zalej szklanką wrzącej wody, odstaw pod przykryciem na 3 godziny. 

Jak stosować: pij 3 razy dziennie po szklance ciepłego naparu, najlepiej 20 minut przed posiłkiem. 

Łagodzący napar ojca Grzegorza Sroki

Jak przygotować: wymieszaj po 15 g koszyczka rumianku, ziela bożego drzewka i ziela babki lancetowatej. Dodaj 20 g korzenia lukrecji, 25 g korzenia prawoślazu i 10 g korzenia nagietka. Łyżeczkę mieszanki zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj 10 minut.

Jak stosować: pij 1-3 razy dziennie, w zależności od nasilenia choroby. Napar ojca Jana Grande osłaniający śluzówkę 

Jak przygotować: wymieszaj po 50 g nasion lnu, porostu islandzkiego i korzenia lukrecji. Dodaj 20 g korzenia prawoślazu. Zalej 2 łyżki ziół 2 szklankami przegotowanej wody. Po kilku godzinach doprowadź do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Jak stosować: zioła przecedź. Wypij tę porcję w ciągu dnia, dzieląc na pięć dawek. 

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy