Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kiś na zdrowie!

Szczególnie teraz warto zadbać o odporność. Pomogą probiotyki!

Aby zwiększyć odporność, należy przede wszystkim unikać tego, co ją osłabia, czyli cukru, białej mąki, tłuszczów nasyconych i przetworzonej żywności. 

Reklama

Ale równie ważne jest, by zadbać o przyjazne nam bakterie żyjące w jelitach. Bronią nas one przed wirusami i grzybami. 

Bezcenne dla mikroflory są probiotyki - znajdziesz je w jogurtach i kiszonkach. Te ostatnie zawierają także bardzo dużo witaminy C, która ma ogromny wpływ na odporność. 

Kisić można nie tylko kapustę czy ogórki, ale też cebulę, czosnek, marchewki, brokuły i wiele innych warzyw, np. buraki. 

Wystarczy je pokroić, dodać czosnek, zalać wszystko przegotowaną ostudzoną i osoloną wodą i odstawić na 3-4 dni. Zakwas z buraków to prawdziwa kopalnia witamin i soli mineralnych. Najlepiej pić szklankę codziennie.  

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje