Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kiedy uzupełnić magnez

Często drżą ci powieki lub mięśnie, masz kołatanie serca, bywasz rozdrażniona, pijesz dużo kawy? Przy takich objawach reklamy zachęcają do suplementacji magnezu. Objawy te nie muszą świadczyć o większym zapotrzebowaniu na magnez.

Niedobory tego minerału tak naprawdę zdarzają się rzadko. Można podejrzewać jego brak, gdy stosujesz leki moczopędne, niektóre antybiotyki i antydepresanty, leki wiążące magnez, często nękają cię wymioty i rozwolnienia, cierpisz na zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. 

Reklama

Gorzej przyswajasz magnez z pokarmów, jeśli jadasz dużo mięsa i nabiału, często sięgasz po alkohol, coca-colę, zażywasz błonnik. 

Dieta. Wraz z pożywieniem dostarczamy sporą część potrzebnego magnezu. Jest on w pestkach dyni (100 g - 540 mg), gorzkim kakao (420 mg), otrębach pszennych (490 mg), migdałach i orzechach (ok. 270 mg), kaszy gryczanej (218 mg), fasoli białej (170 mg), bananie, awokado, cieciorce (ok. 27 mg) i soczewicy (71 mg). Dziennie potrzebujemy ok. 350 mg magnezu. 

Woda mineralna. Pijąc 1 litr wody mineralnej dziennie dostarczysz organizmowi od 182 mg do 50 mg magnezu. 

Zioła. Odwar z korzenia mniszka lekarskiego, napar z liści i owoców borówki brusznicy także dostarczają magnezu. Jest też w siemieniu lnianym, natce pietruszki, rozmarynie, tymianku oraz kolendrze.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje