Reklama

Reklama

Kahła, czyli zdrowie w arabskim wydaniu

Madżlis miał prowokować radę plemienia do dzielenia się opiniami, pomysłami, ale był także okazją do chwili relaksu. Co ciekawe, kawę dla członków starszyzny przygotowywał kahałati, który według badaczy regionu mógł być protoplastą zawodu baristy. Beduińska tradycja picia kawy stała się również częścią kultury Lewantu, a później Imperium Osmańskiego. To właśnie Turcy otworzyli w 17 wieku pierwszą na świecie kawiarnię we współczesnym tego słowa znaczeniu. Zatem rytuał delektowania się kawą w przeznaczonym do tego miejscu funkcjonował na Bliskim Wschodzie od setek lat.

Reklama

W Europie kawiarnie pojawiły się stosunkowo szybko i na wzór tych arabskich oraz tureckich, stały się miejscami spotkań i debat społecznych. Natomiast w Stanach zdecydowano się otworzyć pierwsze lokale dopiero na początku 20 wieku. W artykule "New York Times’a" z 1964 roku dziennikarz porównał ubogi w kawiarnie Manhattan do Rzymu, który mógł się pochwalić takim lokalem na każdym rogu. Mimo że Amerykanie współcześnie przodują w konsumpcji kawy, to jednak ich doświadczenie z tym napojem jest stosunkowo niewielkie.

Właściwości zdrowotne arabiki

Kawa to nie tylko przyjemność. Za jej popularnością stoi wiele właściwości zdrowotnych. Oczywiście, tyczy się to napoju przygotowanego z ziaren wysokiej jakości, które bogate są w fitchemikalia, kwas chlorogenowy i chinowy.

Kawa, w szczególności arabika, wzmacnia system odpornościowy i pobudza nasze organizmy do walki z patogenami oraz wolnymi rodnikami. Zaparzona w odpowiedni sposób ma jeszcze wyższy poziom antyoksydantów, które regenerują komórki w ciele i hamują reakcje utleniania. Zatem picie dwóch filiżanek arabskiej kahły może zwolnić proces namnażania się komórek nowotworowych.  

Czarna kawa bez dodatku cukru ma właściwości bakteriobójcze. Spożywana w odpowiednich ilościach może wzmocnić płytkę nazębną, wspomóc leczenie infekcji dziąseł czy samych zębów. Według niektórych badaczy minimalizuje także ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej.

Kawa pobudza nasz organizm, dodaje nam energii i nierzadko poprawia nastrój. Za płynącą z konsumpcji przyjemności odpowiada nie tylko sam napój, ale także sposób, w jaki go przyrządzamy.

Aromatyczna kawa po arabsku

Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki dla: 1

Składniki

  • wysokiej jakości ziarna arabiki
  • trzy szklanki wody
  • łyżeczkę kardamonu
  • szczyptę szafranu
  • łyżeczkę wody różanej
  • 5-6 goździków

Sposób przygotowania:

Zmiel ziarna kawy. W niewielkim garnuszku zagotuj wodę. Następnie dodaj do niej kawę i pozostaw ją na ogniu jeszcze przez 10 do 12 minut. Nie pozwól kawie się zagotować, ponieważ może się spalić. Jeśli zacznie wrzeć, ściągnij ją na chwilę z palnika.

Po upływie tego czasu odstaw kawę na minutę, żeby nieco ostygła, a później dodaj do niej łyżeczkę kardamonu i kilka goździków. Przygotuj ulubioną filiżankę i wlej do niej łyżeczkę wody różanej oraz dodaj szafran. Składniki zalej kawą i ciesz się aromatycznym napojem!

Znaliście wcześniej historię kawy?

***

#POMAGAMINTERIA

Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>

Dowiedz się więcej na temat: Kawa | arabika | Bliski Wschód | Jemen | Imperium Osmańskie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje