Reklama

K jak krzepliwość

Witamina K, a właściwie grupa witamin K, jest bardzo istotna w procesach zachodzących w organizmie człowieka. Należy zatroszczyć się o stałe dostarczanie - przede wszystkim poprzez codzienną dietę.


 Za co odpowiada witamina K?

Najważniejszą rolą, jaką odgrywa witamina K, jest krzepliwość krwi. Ponadto zmniejsza nadmierne krwawienie miesiączkowe, hamuje krwawienie ran, rozwój nowotworów i uwapnia kości.

W czym znajdziesz witaminę K?

Szczególnie bogate w witaminę K są jarmuż, szpinak, brukselka, sałata, rzeżucha, kalafior, brokuły, zielona fasolka, ogórki i pomidory. Istotne jest, że zanieczyszczone powietrze, czy nadużywanie leków powoduje słabsze przyswajanie witaminy K.

Skutki niedoboru

Dieta powinna być bogata w produkty z naturalną witaminą K, gdyż jej niedobór skutkuje słabą krzepliwością krwi, łatwością powstawania krwotoków, trudnością w gojeniu się najmniejszych ran, a także wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwory.

Reklama

Skutki nadmiaru

W zbyt dużych ilościach dostarczana do organizmu, może powodować niedokrwistość, nadmierne wydzielanie potu i uczucie gorąca oraz żółtaczkę u niemowląt.

Witamina K u noworodków

Często się zdarza, że noworodki mają niedobór witaminy K, gdyż ich jelita nie są jeszcze w stanie produkować jej. W związku z tym, profilaktycznie zaraz po urodzenia podaje się im witaminę K. Dodatkowo, niektóre noworodki przyjmują do trzeciego miesiąca dwa razy dziennie dawkę tej witaminy.  

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy