Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jogurt kontra toksyny

Dzięki niemu nie tylko uregulujesz funkcjonowanie układu pokarmowego oraz zapobiegniesz zaparciom, ale także poprawisz swoją odporność i oczyścisz organizm z toksyn, które odpowiadają m.in. za problemy skórne.

Składniki

Reklama

550-600 ml mleka, najlepiej świeżego lub pasteryzowanego, nie UHT D 250-300 ml jogurtu naturalnego (nie smakowego) z żywymi kulturami bakterii albo saszetka suchych szczepionek bakterii jogurtowych

Przygotowanie

Mleko zagotuj w garnku i ostudź do temperatury 40°C. Możesz ją zmierzyć termometrem lub sprawdzić palcem (musi być od niego nieco cieplejsza, ale już nie parzyć). 

Jogurt dolej do przestudzonego mleka. Zamieszaj, przykryj, zawiń w gruby ręcznik i odstaw w ciepłe miejsce na osiem godzin (latem będzie szybciej). 

Możesz go nastawić na noc i rano jest gotowy. Potem jogurt schłódź, tj. zlej do dużego słoika i wstaw do lodówki. 

Jest jeszcze inny sposób. Aby zrobić jogurt, możesz użyć tzw. jogurtownicy. Składa się z dużego plastikowego naczynia z pokrywką, w której jest kilka pojemniczków (każdy na jedną porcję). Rozlej do nich mleko zakwaszone kupionym jogurtem, przykryj pokrywką, odstaw na osiem godzin, aż otrzymasz ten domowy. A zamiast zakwaszać mleko jogurtem ze sklepu, można dodać do mleka saszetkę szczepionek bakterii jogurtowych 

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: jogurt

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje