Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jeżyny na ból

Są niskokaloryczne i mają szeroką paletę zalet. Dlatego warto je jeść i pić. Napary można robić z liści i owoców.

Herbata z liści jeżyn 

Reklama

Pomocna w chorobach reumatycznych oraz schorzeniach żołądka i jelit. Dwie łyżki suszonych liści zalej szklanką wrzącej wody. Pij dwie szklanki naparu dziennie, małymi porcjami. 

Napar z liści i kwiatów jeżyny

Na miażdżycę i nadciśnienie. Dwa dag liści i kwiatów jeżyny zalej 400 ml wrzącej wody i parz przez cztery godziny. Pij trzy razy dziennie po 100 ml na 30 minut przed posiłkiem. 

Lecznicza nalewka z liści jeżyny 

Na bóle reumatyczne. Pięć dag zdrowych liści zalej 1/2 l czystej wódki, szczelnie zamknij. Zostaw w ciemnym miejscu. Po tygodniu nalewkę można stosować do wcierania w bolące stawy lub do okładów. 

Na lepsze trawienie

Przejrzałe owoce poprawiają trawienie. Są też niskokaloryczne - garść jeżyn to tylko 46 kcal, więc możemy je bez obaw zajadać. Poza tym pomagają na zaparcia. 

Zobacz także: 


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje