Reklama

Jelita na diecie

Bakterie jelitowe znajdujące się w przewodzie pokarmowym nie tylko sterują procesami przemiany materii, ale i wpływają na nasze zachowanie. Jelita i mózg to zgrany zespół, ważne aby pracował na tych samych falach. Dlatego kluczowa jest odpowiednia dieta.

Ostatnie tygodnie spędziłaś na treningach, a efekt jest marny? Może czas metamorfozę od wewnątrz? Zadbaj o jelita, sprawdź ich szczelność i dobierz odpowiednia dietę.

Dieta wysokobiałkowa. Chudniesz i co dalej?

Spożywanie zbyt dużej ilości białka sprawia, że w jelicie grubym powstają szkodliwe metabolity (produkty przemiany materii) powiązane z nieswoistymi zapaleniami jelit, rakiem jelita grubego czy chorobami nerek. Oznacza to, że dieta wysokobiałkowa, choć w krótkim okresie czasu przynosi znakomite efekty odchudzające, na dłuższą metę może zwiększać ryzyko wspomnianych powyżej chorób.

Reklama

Dieta bogata w tłuszcze nasycone 

Powoduje z kolei mniejsze zróżnicowania mikrobioty (obserwuje się mniej szczepów bakterii) oraz generalnie zmniejszenie ilości drobnoustrojów. Małe zróżnicowanie wiąże się zaś z rozwojem procesów zapalnych w organizmie oraz zwiększonym ryzykiem nadwagi. Zróżnicowanie to można zwiększyć za pomocą odpowiedniej diety bogatej w fermentowane produkty mleczne, nasiona i produkty pełnoziarniste.

Dieta śródziemnomorska 

Bogata w oliwę z oliwek, ryby i warzywa, sprawia, że ludzie są szczęśliwsi, zwiększa ich odporność na depresję.

Błonnik każdego dnia 

Warto jeść błonnik - te nietrawione przez człowieka włókna roślinne są idealną pożywką dla bakterii jelitowych. Na skutek fermentacji powstają  kwasy tłuszczowe. Substancje te odpowiadają za regulację metabolizmu glukozy i uczucie sytości, zmniejszają stan zapalny w komórkach nerwowych, niwelują stres i nastroje depresyjne. 

Zobacz także: 


www.zdrowie.pap.pl
Dowiedz się więcej na temat: jelita
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy