Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jedzenie, które sprzyja rakowi!

Rezygnacja z pewnych produktów w diecie chroni przed zachorowaniem. Sprawdź, czego wystrzegać się najbardziej?

Przed dwoma tygodniami  rozpoczęliśmy cykl, w którym przedstawiamy popularne rodzaje żywności, które sprzyjają rozwojowi raka. W I części pisaliśmy o produktach o wysokiej zawartości soli, potrawach marynowanych, rafinowanych cukrach, grillowanym mięsie i popcornie z mikrofali. Dziś zachęcamy do ograniczenia kolejnych grup żywności w diecie.

Tłuszcze utwardzone

Reklama

Chodzi o tzw. tłuszcze trans, które zawierają niebezpieczne ilości kwasów omega-6. Zmieniają one strukturę komórkową i sprzyjają rozwojowi nowotworów. Ich nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.

Te szkodliwe tłuszcze znajdują się w margarynach twardych, miksach masła i margaryny oraz w produktach zawierających tłuszcz piekarniczy (chrupki, czipsy, krakersy, pączki, biszkopty, produkty czekoladowe, zupy i sosy w proszku, majonezy).

Nasza rada. Zrezygnuj z jedzenia margaryn i miksów masła i margaryny. Zamień je na naturalnie pozyskiwane oleje, np. rzepakowy lub oliwę z oliwek.

Ryby hodowlane

Szczególnie groźny jest łosoś. Ryba ta złowiona w środowisku naturalnym zawiera dużo dobrego dla człowieka białka. Ale ta, która najczęściej trafia do sklepu, to ryba hodowlana, często karmiona paszą pełną antybiotyków i pestycydów.

Nasza rada. Sprawdzaj, czy na etykiecie jest certyfikat MSC lub ASC. MSC oznacza, że ryba żyjąca dziko pochodzi ze zrównoważonych połowów, a ASC - że hodowla ryby jest prowadzona odpowiedzialnie.

Na kolejnej stronie znajdziesz informacje o substancjach słodzących >>>


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje