Reklama

Reklama

Jałowiec pospolity. W kuchni i apteczce

Jagody tej rośliny po wysuszeniu są doskonałą przyprawą do ciężkostrawnych potraw, np. bigosu i mięsnych marynat.

Nie tylko dodają im charakterystycznego aromatu, ale również pobudzają przemianę materii i ułatwiają trawienie.  Zawarte w jagodach terpeny i flawonoidy sprawiają, że działają one moczopędnie i bakteriobójczo, dlatego nadają się do zwalczania infekcji dróg moczowych. Skuteczne są również podczas przeziębienia.

Reklama

Napar z jałowca mocno rozgrzewa

Picie go poleca się również osobom uskarżającym się na problemy z wątrobą, gdyż reguluje jej pracę. Natomiast olejek jałowcowy można stosować również do inhalacji, gdy dokucza nam katar lub walczymy z infekcją zatok. Wcieranie go jest pomocne w łagodzeniu bólów reumatycznych czy korzonków.

Z kolei żucie wysuszonych jagód jest sposobem na zgagę, wzdęcia i nieprzyjemny zapach z ust. Jednak jak z każdą leczniczą rośliną, nie można kuracji jałowcowej stosować długotrwale.

UWAGA! Osoby z zaawansowaną chorobą nerek nie powinny pić naparów z jałowca.  

IK   


Reklama

Reklama

Reklama