Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jaki miód podleczy twoje dolegliwości

Spożywaj miód w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10 godzin przed wypiciem.

W zależności od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały nektar, spadź  i pyłek kwiatowy, miód inaczej wygląda i smakuje:

Reklama

Akacjowy - jest jasnosłomkowy, bardzo słodki,  mimo to łagodny, 

Rzepakowy - w stanie płynnym ma kolor słomkowy, po skrystalizowaniu biały lub kremowy, w smaku łagodny, nawet mdły,

Wrzosowy - ma konsystencję galaretki i rubinowo- -brunatny kolor, po skrystalizowaniu jest lekko pomarańczowy, pachnie wrzosem, 

Spadziowy - to miód  o pomarańczowo-brązowym kolorze i bogatym smaku,  

Wielokwiatowy - ma jasną złotawą barwę  oraz kremowy smak,

Lipowy - ostry, z nutką goryczy, o intensywnym lipowym zapachu i jasnym kolorze, 

Gryczany - jest ciemny, ma barwę herbaty i ostry, charakterystyczny smak.

Jak rozpoznać, czy miód jest prawdziwy:

  • Jeśli to możliwe, zważ go przy zakupie - litrowy słoik powinien ważyć przynajmniej 1,4 kg,
  • po otwarciu na wierzchu powinna być pianka z pyłków i drobinek wosku, 
  • w domu wlej trochę miodu do szklanki z zimną wodą - jeśli jest prawdziwy, spłynie na dno i dość długo nie będzie się rozpuszczał,
  • łyżeczką nalej trochę miodu na spodek - jeśli utworzy stożek, jest świeży  i prawdziwy. Gdy się rozleje po talerzu - to raczej sztuczny produkt,
  • prawdziwy miód drapie  w gardle i leciutko piecze.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje