Reklama

Reklama

Jak załagodzić silny refluks?

Na uciążliwe dolegliwości najlepszy będzie przemyślana dieta, spanie na lewym boku, żucie gumy oraz odpowiednio dobrane zioła.

Powodem choroby refluksowej jest osłabiony lub źle działający mięsień na granicy żołądka i przełyku - tzw. dolny zwieracz przełyku. Gdy jest niesprawny, dochodzi do refluksu i pojawiają się nieprzyjemne objawy, jak paląca zgaga (czasem jest tak silna, że możesz czuć rozrywający ból w klatce piersiowej przypominający zawał, pieczenie języka, ból gardła, chrypka, pochrząkiwanie. Jak złagodzić te dolegliwości i zapobiec zarzucaniu kwasu solnego do przełyku?

Podstawowe zasady

Reklama

Jedz małe porcje co trzy godziny. Regularne, częste posiłki oraz małe porcje zapobiegają refluksowi. Sprzyja mu natomiast zjedzenie na raz dużej porcji. Ostatni posiłek zjedz cztery godziny przed snem. To zapobiegnie przykrym objawom w nocy. Kolacja powinna być lekkostrawna, żeby nie zalegała w żołądku.

Unikaj smażonego i jedz gotowane potrawy. Mięso, ryby czy warzywa piecz w folii, duś bez obsmażania lub gotuj na parze. Wszystkie kwaśne owoce, cytrusy czy potrawy doprawiane sokiem z cytryny nie są dla ciebie. Podobnie jak dania doprawiane ostrymi przyprawami oraz cebulą, a także marynaty z octem czy sałatki z sosem winegret. Podrażniają błonę śluzową żołądka i nasilają objawy. Dodawaj do dań łagodne przyprawy poprawiające trawienie, np. koper, bazylię, oregano.

Zapomnij o gazowanych, słodkich napojach, gazowanej wodzie, mocnej kawie, herbacie czy alkoholu. Wystrzegaj się soków z cytrusów oraz pomidorowego. Sięgaj natomiast po wodę niegazowaną. Wypijaj 1,5-2 litry małymi łykami przez cały dzień. Nie pij podczas jedzenia.

Jedz powoli! Dokładnie przeżuwaj każdy kęs, aby dobrze rozdrobnić jedzenie. Jeśli masz kłopot z tym problem, wcześniej rozdrabniaj i miksuj jedzenie. Wybieraj chude mięso i nabiał, np. drób bez skórki, chude sery.

Dowiedz się więcej na temat: refluks | Zgaga | ocet jabłkowy | domowe sposoby na refluks

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje