Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak wzmocnić swoje kości?

Zwykło się mówić, że wystarczy uprawiać sport i jeść nabiał. Najnowsze badania nieco tę teorię zmieniają.

Aby uniknąć osteoporozy, trzeba wiedzieć, co zagęszcza strukturę kości i co wpływa na przyswajanie wapnia przez organizm. Groźny jest bowiem zarówno jego niedobór, jak i nadmiar.

Reklama

Jak skomponować dietę, aby nie trzeba było sięgać po tabletki?

Postaw na witaminę D

 To ona umożliwia przyswajanie wapnia. Gdy jest jej zbyt mało, proces jest spowolniony.

Najlepsza jest oczywiście witamina D naturalnego pochodzenia, a więc ta ze słońca oraz z ryb morskich (łosoś, śledź, makrela), wątróbki czy jaj.

Jeżeli zdecydujesz się na suplementy, pamiętaj, żeby łykać je w towarzystwie tłuszczów.

Nie zapominaj o cytrusach

Bez witaminy C nie byłaby możliwa produkcja kolagenu, głównego budulca kości. 

Prócz cytrusów jedz porzeczki, aronię, owoce dzikiej róży i zasobne w witaminę C warzywa: natkę pietruszki i kapustę. 

Dużo wit. C ma też papryka, ale z nią uważaj, bo ma dużo niszczących kości fosforanów. Ze szpinakiem też, bo zawiera szczawiany.

Korzystaj z fitoestrogenów

Jeśli stan kości uległ pogorszeniu po menopauzie i obniżeniu poziomu estrogenów, wzmacniaj się hormonami roślinnymi.

Codziennie rano wypijaj pół filiżanki naparu ze skrzypu polnego.

Możliwie często jedz mak i sezam (poleca się czarny) oraz tofu i inne wyroby z soi. 

Korzystaj tylko z  olejów z nasion, np. z lnu lub dyni.

Zatrzymaj utratę wapnia

 Witamina K jest istotna, ponieważ pobudza do wzrostu tkankę kostną, odpowiada też za gęstość kości. Jest jej dużo w żółtkach i zielonych warzywach: brukselce, brokułach, sałacie i jarmużu.

Jak zrobić koktajl pełen witaminy K? Wystarczą 2 garści ulubionej sałaty, banan, brzoskwinia, zielony ogórek i szklanka wody. Składniki zblenduj i wypij.

Pamiętaj, że witamina K wzmacnia działanie witaminy D.

Dostarczaj magnezu

Gdy jest go za mało, wapń może nie trafiać do kości, tylko odkładać się np. w stawach, co powoduje nawracający ból.  

Najlepszym źródłem magnezu są wyroby z prawdziwej gorzkiej czekolady, kasza gryczana (niepalona), chleb razowy i czosnek. 

Staraj się łączyć potrawy bogate w magnez z tymi, które zawierają dużo witaminy B6. To ułatwia wchłanianie się magnezu. Wit. B6 znajdziesz w bananach, indyku, kurczaku oraz tuńczyku.

Zdrowe dla kości jest też łączenie magnezu z wapniem, czyli dodawanie płatków zbożowych do jogurtu.

Szukaj wapnia wszędzie

 Nie lubisz pić mleka? Nie musisz. Udowodniono, że to sfermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry) zmniejszają ryzyko złamań. 

Unikaj białego i żółtego sera. Pierwszy wapnia ma bardzo mało, drugi zawiera dużo fosforu, który go "wypłukuje".

Jedz jarmuż i kapustę pekińską. Obecny w nich wapń wchłonie się w 50 proc., a ten z mleka - tylko w 32 proc.

Co niszczy twoje kości?

Niedopasowany ruch

Sport poprawia gęstość kości, jednak tylko pod warunkiem, że nie jest on zbyt intensywny. Wyczerpujące treningi mogą, zwłaszcza u osób dojrzałych, doprowadzić do zaburzenia wchłaniania wapnia. 

Fatalna dieta

Za cienkie i łamliwe kości odpowiada nadmiar kofeiny, nikotyny, cukru, soli oraz cynku i fosforu. Każda z tych substancji blokuje przyswajanie witamin i minerałów.

Mira Białowieska

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje