Reklama

Reklama

Jak wspomóc leczenie górnych dróg oddechowych?

Lekarze szacują, że co trzeci Polak przeszedł już ostre zapalenie zatok, a co piąty cierpi z powodu infekcji przewlekłej.

Nie bagatelizuj tej choroby. Jeśli zatoki nie są odpowiednio leczone, może to doprowadzić do groźnych powikłań, z zapaleniem opon mózgowych na czele! Jednak aby je udrożnić, nie musisz od razu sięgać po środki farmakologiczne, które choć pomagają, to mogą doprowadzić do wysuszenia błon śluzowych nosa i gardła. Wypróbuj najpierw metody naturalne, które nie mają skutków ubocznych.

Czarny bez cię wzmocni

Reklama

W walce o zdrowe zatoki wspomoże cię czarny bez - zawiera substancje wzmacniające błony naczyń krwionośnych. Codziennie przyrządzaj sobie z niego herbatkę - z łyżeczki suszonych kwiatów parzonych 10 minut w szklance wrzątku. Możesz także sięgnąć po inne zioła. Szczególnie polecane są: rumianek, dziewanna, tymianek, szałwia i skrzyp polny.

Chrzan w towarzystwie

Ulgę poczujesz także dzięki miksturze z chrzanu. Do blendera wrzuć pięć łyżeczek startego chrzanu, dodaj obrany i starty dwucentymetrowy kawałek korzenia imbiru i łyżkę suszonego korzenia cykorii podróżnika, rozdrobnij składniki, przełóż do słoika, dodaj jedną łyżkę cynamonu i szklankę wody. Dobrze wymieszaj.

Zamknij słoik i zostaw w ciepłym miejscu do zmacerowania na 10 dni, ale nie zapomnij, by wstrząsnąć nim raz dziennie. Po tym czasie przyjmuj jedną łyżeczkę rano - na czczo, na 30 min przed śniadaniem.

Nie gardź kapustą

Nawadnianie to podstawowa zasada nie tylko jeśli chodzi o zwalczanie infekcji, ale i jej zapobieganie. Dlatego w ciągu dnia sięgaj często po wodę i ciepłe herbaty (ale nie gorące!). Przyrządzaj też sobie sok ze świeżej kapusty, bo warzywo to stanowi bogactwo witamin i mikroelementów. Umyj liście z połowy główki kapusty, osusz, wyciśnij w sokowirówce.

Wypij przynajmniej szklankę soku dziennie.

Godny polecenia jest też wywar z cebuli. Dwie umyte cebule wraz z łupinami zalej sześcioma szklankami wody, gotuj przez kwadrans. Odcedź napar i pij szklankę na pusty żołądek. Możesz dodać trochę miodu do smaku.

***Zobacz także***

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje