Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak wspierać otłuszczoną wątrobę

Na czym polega to schorzenie? W komórkach wątroby gromadzi się tłuszcz, a to prowadzi do zaburzeń w jej funkcjonowaniu.

Objawy choroby:

Często nam umykają, bo są mało zauważalne, a wątroba nie boli. Dlatego warto wiedzieć, co powinno nas zaniepokoić:

  • ogólne osłabienie i zmęczenie
  • kłopoty ze snem
  • ciemne zabarwienie moczu
  • brak apetytu
  • nudności i wymioty
  • ból w prawej okolicy pod żebrami
  • świąd skóry
  • powiększenie wątroby
  • powiększenie śledziony.

Reklama


Nie tylko alkohol może zaszkodzić naszej wewnętrznej oczyszczalni. Tzw. niealkoholowe otłuszczenie wątroby (NAFLZ) jest przede wszystkim spowodowane złym sposobem odżywiania.

Ryzykujesz jeśli jesteś miłośnikiem mięsa, a aktywność fizyczna nie jest Twoją mocną stroną, na dodatek masz problem z otyłością brzuszną i nadciśnieniem oraz nadużywasz sporo leków.

To jej nie służy

Pamiętaj, że wątroba nie znosi tłustych mięs, smażonych dań, cukru, alkoholu i leków. Co jeszcze jej nie pomaga w regeneracji?

  • Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, czyli smalec, słonina oraz twarda margaryna.
  • Mięso wieprzowe, kaczka, gęś i tłuste wędliny typu salami czy kiełbasy.
  • Sery żółte i pleśniowe, tłuste mleko oraz śmietany. Jeśli mamy chorą wątrobę, nie powinniśmy jeść więcej niż 1 jajko dziennie.  A gdy mamy problemy z zastojem źółci, to żółko jaja w ogóle nie jest dla nas wskazane.
  • Rośliny strączkowe - fasola, groch i soczewica.
  • Warzywa kapustne, papryka, suszone owoce, śliwki i czereśnie.
  • Pieczywo pełnoziarniste razowe, grube kasze i płatki owsiane, pieczywo francuskie.
  • Ostre przyprawy, pieprz, ketchup, musztarda i chrzan.

Nowa Ty, nowa wątroba!

Jeśli chcesz ją odciążyć, postaw na 4-5 posiłków dziennie i spożywaj je regularnie.

Mądrze dobieraj produkty białkowe - tylko chude mięso (najlepiej gotowane) i chude przetwory mleczne. Ale nie można też z nim przesadzać - 1 g/1kg masy ciała - takie ilości przyjmuje się za wystarczające.

Postaw na węglowodany złożone, czyli skrobię, bo nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi.

Sięgaj po tłuszcze roślinne z kwasami omega-3, np. oliwę.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje