Reklama

Jak utrzymać łuszczycę w stanie uśpienia?

Najważniejsze jest unikanie czynników mogących wywołać stan zapalny organizmu. I dotyczy to nie tylko diety.

Nie dla ciebie drogerie

Zwykłe kosmetyki mogą zawierać składniki drażniące skórę. Stosuj rozcieńczony olejek herbaciany i balsamy z aloesu. To uelastycznia skórę i chroni ją przed pękaniem.

Kąp się w krochmalu - gdy skóra jest w gorszym stanie, codziennie, aż do poprawy. Do wanny z ciepłą wodą dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości zimnej wody. Kąp się 15-20 min - bez spłukiwania!

Reklama

Dbaj o poziom selenu

Z badań wynika, że większość z nas cierpi na niedobór selenu. Szczególnie chorzy na łuszczycę powinni go uzupełniać. Wyrównanie poziomu selenu może cofnąć zmiany łuszczycowe, m.in. dlatego, że ma on właściwości przeciwzapalne.

Selen znajdziesz w pestkach dyni i kaszy gryczanej. Jego źródłem są także jajka i chude mięso. Dużo zawierają go owoce morza, które na szczęście są coraz powszechniej dostępne.

Jedz zielone warzywa

W diecie nie może też zabraknąć kwasu foliowego, bo wspomaga regenerację naskórka. Jest go sporo w zielonych warzywach, szpinaku, sałacie, bobie, brokułach i groszku.

Najzdrowiej jeść te warzywa surowe lub bardzo krótko gotowane, gdyż kwas foliowy jest wrażliwy na działanie wysokiej temperatury.

Dostarczaj biotynę

Stan skóry jest uzależniony również od poziomu biotyny, czyli witaminy H. Gdy będzie jej za mało, choroba się uaktywni.

Zapobiegawczo zawsze miej pod ręką orzechy włoskie lub migdały. Wystarczy, że zjesz 5-8 dziennie. Nie tylko ze względu na biotynę, ale i na działanie przeciwzapalne.

Przy podejrzeniu niedoboru warto zacząć jeść więcej podrobów, żółtek jaj, produktów sojowych, ryżu oraz otrąb pszennych. Gdy jednak dojdzie do rzutu, łagodź jego przebieg, przyjmując łyżeczkę dziennie chlorelli (to alga, jest dostępna w zielarniach w postaci proszku lub tabletek).

Zwalczaj wolne rodniki

Wsparciem będą też przyprawy. Na czele z kurkumą, która zawiera silne przeciwutleniacze łagodzące objawy. Jeśli nie lubisz jej smaku w potrawach, wsyp płaską łyżeczkę kurkumy do szklanki wody, dodaj szczyptę pieprzu, wymieszaj i wypij - najlepiej na czczo, codziennie przynajmniej przez miesiąc. Podobnie działają oregano, cynamon i czosnek.

Uważaj na stan jelit

Unikanie stanów zapalnych będzie łatwiejsze przy właściwej mikroflorze. By nie namnażały się szkodliwe bakterie, zrezygnuj z białego pieczywa na rzecz pełnoziarnistego. Zwłaszcza że zawiera ono błonnik, który oczyszcza jelita i ułatwia przyswajanie cennych składników oraz witaminy poprawiające ukrwienie skóry.

Regularnie jedz kiszonki, które są bogate w witaminę C. Ona zaś dodatkowo wzmacnia siły obronne organizmu, zmniejszając częstotliwość nawrotów łuszczycy.

Reguluj poziom dobrych i złych bakterii w jelitach, rezygnując z niezdrowych tłuszczów. Szczególnie smalcu unikaj jak ognia! Poleca się tłoczone na zimno, nierafinowane oleje: lniany, kokosowy, sezamowy i oliwę z oliwek. One przy okazji wpłyną też na wygląd skóry: zaczerwienienia wokół zmian zaczną blaknąć i zmniejszy się liczba łusek.

Produkty, które mogą być dla ciebie niebezpieczne

Co może sprowokować nawrót choroby?

  • Do niezalecanych przy łuszczycy dań należą przede wszystkim tłuste mięsa oraz przetworzone (np. wędliny). Dopuszczalny jest drób, ale wyłącznie zagrodowy i tylko białe mięso.
  • Podejrzewa się też, że atak choroby mogą wywołać warzywa psiankowate, czyli ziemniaki, pomidory, papryka i bakłażan.
  • Nie najlepszym wyborem są także tłuste sery i produkty zawierające dużo cukru, np. ciasta i napoje gazowane.
  • Całkowicie zakazane są zaś nikotyna i alkohol.

Mira Białowieska

Zobacz również:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy