Reklama

Reklama

Jak uchronić nerki przed niewydolnością?

Aby sprawnie pracowały, pij dużo wody, jedz mniej mięsa i soli, lecz nadciśnienie i cukrzycę. I koniecznie chrup seler naciowy.

Nerki starzeją się tak, jak inne narządy. Z wiekiem spada ich zdolność do oczyszczania krwi z toksyn i usuwania wraz z moczem szkodliwych produktów przemiany materii. Pogarsza się ich ukrwienie. Na zaburzenia pracy nerek wpływają też cukrzyca i nadciśnienie. Jeśli choroby te nie są właściwie leczone, aż sześciokrotnie zwiększają ryzyko rozwoju niewydolności nerek. Możesz temu zapobiec, stosując się ściśle do zaleceń lekarzy i kontrolując przebieg tych chorób. O sprawną pracę tych organów możesz też zadbać domowymi sposobami. 

Zmiany w diecie

Reklama

Przestań solić. Sięgając po sól do potraw, dodawaj jej o połowę mniej niż dotychczas. Unikaj też produktów wędzonych, w puszkach, kostek rosołowych, dań typu instant. Czytaj etykiety. Gdy sól występuje na początku listy składników, zrezygnuj z tego produktu.

W ciągu dnia co pół godziny wypijaj kilka łyków wody. Każdy dzień rozpoczynaj od szklanki ciepłej wody z plastrem cytryny. Sprawdzianem, czy pijesz odpowiednio dużo, są wizyty w toalecie - zadbaj, by było ich ponad pięć w ciągu doby. Sprawdź też kolor moczu. Ciemnożółty, brązowy oznacza, że powinnaś pić więcej.

Jedz warzywa i owoce, zwłaszcza te bogate w wodę. Najwięcej ma jej ogórek, cukinia, arbuz, melon, grejpfrut, truskawki, ananas, pomidor.

Mięso jedz na obiad nie częściej niż trzy razy w tygodniu. Wybieraj raczej drób lub ryby. Mięso zawiera sporo białka obciążającego nerki, dlatego zastąp je roślinami strączkowymi, np. zrób z nich kotlety. Możesz też zrobić kotlety warzywne np. z kalafiora, brokuły, buraka, pieczarek.  

Dowiedz się więcej na temat: zdrowie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje