Reklama

Jak się odżywiać, by pozbyć się infekcji grzybiczej?

Infekcja grzybicza należy do jednej z najbardziej uciążliwych dolegliwości i niełatwo jest się jej pozbyć. Bardzo ważne jest, aby w diecie antygrzybiczej pamiętać o składnikach, które pomogą ją zwalczyć. Znajdują się one m.in. w przepisach dań, które prezentuje Alicja Kalińska z poradni dietetycznej SetPoint.

Grzyb candida znajduje się w każdym żywym, ludzkim organizmie, a nieprzyjemne zaburzenia pojawiają się tylko w przypadku, kiedy dochodzi do nadmiernego rozmnożenia się grzybów. Często zdarza się to u osób, które przechodzą kurację antybiotykową, niszczącą pożyteczne bakterie jelitowe. Infekcja może wystąpić wtedy, gdy organizm jest osłabiony i układ odpornościowy nie funkcjonuje prawidłowo. Jej przyczyną jest także długotrwały stres i towarzyszący mu wzrost poziomu cukru, dieta obfita w cukry proste oraz mała ilość spożywanych owoców i warzyw.

Jest wiele objawów infekcji. Należą do nich m.in. dolegliwości skórne, alergie pokarmowe i nietolerancje na produkty, świąd intymnych okolic, często pojawiające się zajady w kącikach ust czy krwawienia z dziąseł. W takim przypadku należy skorzystać z porad lekarza, ale także zastosować właściwą dietę.

Reklama

Postępowanie dietetyczne obejmuje stosowanie probiotyków oraz prebiotyków w celu odbudowy flory bakteryjnej, która naturalnie reguluje ilość grzybów w organizmie. Naturalnymi probiotykami są ogórki kiszone, kiszona kapusta, kefiry oraz jogurty i te produkty należy spożywać tak często, jak to możliwe. Ponieważ pożywką dla pasożytującego grzyba są cukry, należy wyeliminować słodycze, jasne pieczywo, makarony, biały ryż oraz słodkie owoce, a także słodkie produkty mleczne zawierające laktozę np. mleko, serki homogenizowane, śmietanę, serki wiejskie. Powinno się również wyeliminować zarówno grzyby jadalne, jak i pleśniowe oraz dojrzewające sery, przetwory z ciasta drożdżowego, wino oraz wszelki alkohol. Zaleca się także ograniczenie produktów, które zawierają gluten, aby dodatkowo nie obciążać alergenami układu immunologicznego.

Czosnek, zawarty w grzankach, które proponujemy na śniadanie, ma silne działanie przeciwgrzybicze. Działa również prebiotycznie i stymuluje rozwój "dobrych bakterii", które regulują namnażanie grzybów candida. Jest on polecany w diecie antygrzybiczej i może być dodawany do potraw przy każdej okazji. Dodatek pestek dyni w twarożku dodatkowo zwiększa działanie grzybobójcze ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Nienasycone kwasy tłuszczowe, wraz z cynkiem zawartym w pestkach dyni, poprawiają stan skóry, jej nawilżenie oraz elastyczność. Należy go podawać z pomidorem.

Kurczak podany na obiad w mleku kokosowym jest odpowiednim daniem ze względu na właściwości mleka, które jest polecane w walce z ogólnoustrojową infekcją grzybiczą. Zawiera ono kwasy tłuszczowe - kaprylowy oraz laurynowy, które niszą drobnoustroje oraz grzyby. Kwas kaprylowy można śmiało określić mianem "naturalnego antybiotyku", ale w przeciwieństwie do preparatów syntetycznych nie wyjaławia organizmu z naturalnej i potrzebnej flory bakteryjnej, chroniącej przed infekcjami bakteryjnymi. Działanie antygrzybicze zwiększa imbir, który łagodzi stan zapalny.

Cebula niszczy drobnoustroje, grzyby oraz pasożyty, które to oddziaływanie zawdzięcza znacznej zawartości siarki. Pomaga także w pozbyciu się uciążliwych obrzęków, na które narażone są osoby cierpiące z powodu kandydozy. Siarka sprawia, że skóra i oddech mogą mieć intensywny zapach, dlatego natka pietruszki, obecna w proponowanym daniu na kolację, zniweluje go. Dodatek ostrej papryki działa grzybobójczo, dzięki kapsaicynie nadającej jej ostry smak, i zwalczającej skutecznie infekcję. 

  Przepis na śniadanie

Grzanki czosnkowe z oliwą  (1 porcja)

Czas przygotowania: 10 min 

Poziom trudności: bardzo łatwe

Białko: 35,5g  Tłuszcze: 12,2g  Węglowodany: 49,2g  Kaloryczność: 416kcal

GDA*- Białko: 71%  Tłuszcze: 17%  Węglowodany: 18%  Kaloryczność: 21%

 Składniki:

  -1-2 kromki chleba razowego na zakwasie,

-1 łyżeczka oliwy,

- czosnek granulowany.

Pieczywo pokroić w mniejsze kawałki (np. na cztery) i podsmażyć na patelni, na oliwie z dodatkiem czosnku.

  Twarożek z pestkami dyni (1 porcja)

- 100g sera białego chudego,

- 2 łyżki jogurtu naturalnego,

- 1 łyżka szczypiorku,

- 1 łyżka pestek dyni,

- pieprz,

- pomidor.

Podane składniki wymieszać, podawać z grzankami.

Przepis na obiad

  Kokosowy kurczak z kapustą pekińską (1 porcja)

  Czas przygotowania: 30min.

Poziom trudności: średnio trudne 

Białko: 33,5g  Tłuszcze: 23,1g  Węglowodany: 27,2g  Kaloryczność: 419kcal

GDA*- Białko: 67%  Tłuszcze: 33%  Węglowodany: 10%  Kaloryczność: 21%

Składniki:

  - 120g filetu z kurczaka (ok.1/2 większej piersi),

- 1/2 szklanki mleka kokosowego light,

- 1 szklanka poszatkowanej kapusty pekińskiej,

- garść fasoli szparagowej,

- 2 młode cebulki wraz z zielonym pędem,

- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru,

- szczypta soli, szczypta pieprzu,

- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny,

- 1 łyżka oleju.

Kurczaka pokrojonego w cienkie paski oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć na oleju razem z białą częścią cebulki. Dodać ugotowaną fasolkę oraz kapustę, chwilę podsmażyć, wlać mleko kokosowe, dodać przyprawy i dusić ok. 10 minut. Podawać posypane pociętym zielonym pędem od cebulek.

  Przepis na kolację

 Papryka faszerowana wołowiną i kaszą jaglaną (1 porcja)

 Czas przygotowania: 50 min.

Poziom trudności: średnio trudne

Białko: 23,8g  Tłuszcze: 8,7g  Węglowodany: 45,1g  Kaloryczność: 322 kcal

GDA*- Białko: 48%  Tłuszcze: 12%  Węglowodany: 17%  Kaloryczność: 16%

 Składniki:
- 1 duża czerwona papryka,

- 1 posiekana szalotka,

- 30g kaszy jaglanej,

-  70g dobrej gatunkowo zmielonej wołowiny,

- 1 pomidor,

- bazylia,

- natka pietruszki,

- czosnek, ostra papryka, sól, pieprz,

- 1 łyżeczka oliwy.

  Kaszę przelać wrzątkiem, a następnie ugotować. Wołowinę poddusić razem z pomidorem na oliwie, wymieszać z kaszą jaglaną i przyprawami. Ściąć wierzch z papryki, wydrążyć środek i nafaszerować paprykę przygotowanym farszem. Zapiekać paprykę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut, w naczyniu żaroodpornym, pierwsze 20 min. pod przykryciem. Dno naczynia wypełnić nieco wodą, aby papryka się nie przypaliła.

  Uwaga! Załączone przepisy są przykładami trzech głównych dań i nie są jednodniowym, pełnym jadłospisem - można je stosować razem lub osobno.

* % wskazanego dziennego spożycia (GDA), określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.

  Przepisy przygotowała dietetyk Alicja Kalińska - od 14 lat, jako jedyna w Polsce, wraz ze swoim zespołem rozwija amerykańską metodę setpoint. Autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.

  Interesujesz się zdrowym odżywianiem? Sprawdź, jak grillować:


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy