Reklama

Reklama

Jak pokonać anemię?

Z babcinej apteki.

Młode pędy lucerny

Zawierają pokaźną ilość żelaza oraz witamin z grupy B. Możesz dodawać je do sałatek, kłaść na kanapki lub dorzucać do codziennego porannego koktajlu warzywno-owocowego. Kiełków lucerny używaj również do zaparzania leczniczego naparu. Ich garść przełóż do naczynia i zalej wrzątkiem. Odstaw na 15 minut pod przykryciem, a potem odcedź. Pij wolno, małymi łykami. 

Zupa z pokrzywy

Reklama

Do 3 litrów zimnej wody włóż 3 pokrojone marchewki, 4 ziemniaki, 2 pietruszki, cebulę i por. Dorzuć do smaku trzy listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, 3 rozgniecione ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Dorzuć 3 szklanki posiekanych świeżych lub suszonych liści pokrzywy i gotuj 10 minut. Ostudź i zblenduj, dodaj łyżkę masła. Pokrzywa ma dużo żelaza, a zawarty w niej chlorofil ułatwia jego wchłanianie. 

Napój z melasy buraczanej

Do dwóch łyżek tego odżywczego syropu z buraków dodaj garść malin (np. mrożonych) i 5 plasterków cytryny. Wymieszaj, rozgniatając owoce. Zalej je litrem ciepłej wody, zamieszaj i popijaj w ciągu dnia. Melasę, działającą krwiotwórczo, możesz także stosować zamiast białego cukru do gotowania, wypieku ciast czy słodzenia kawy i innych napojów.

Zobacz także: 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje