Reklama

Reklama

Jak jeść, żeby nie szkodzić zębom

Chrup marchewkę, aby mieć zdrowe dziąsła. Pijesz kawę? Popijaj ją wodą. Pewne nawyki po prostu powinny wejść ci w krew.

Aby nasze szkliwo pozostało w dobrej formie, trzeba się trzymać zasad. Oto najważniejsze z nich. 

Wrogowie jamy ustnej

Reklama

Kwaśne potrawy i owoce cytrusowe. Mają niskie ph i powodują demineralizację szkliwa. Rada: po ich spożyciu przepłucz usta wodą niegazowaną (gaz należy do związków kwasowych), ale nie szczotkuj od razu zębów. Staraj się pokarmy o kwaśnym ph jeść razem z tymi o zasadowym, np. orzechy, jaja, ziemniaki, cukinia, ogórki,  brokuły, zielona herbata.

Jeśli lubisz, żuj gumę bezcukrową po posiłku. Dzięki niej zwiększa się produkcja śliny, która zawiera substancję przeciwbakteryjną oraz pomaga w neutralizowaniu ph jamy ustnej. W ślinie znajdują się również związki wapnia, fluoru oraz fosorany, które uzupełniają mikroubytki  na powierzchni szkliwa.

Napoje gazowane, izotoniki słodycze, zwłaszcza te, które przywierają do naszych zębów. Potrafią przez długi czas utrzymywać się na szkliwie, tworząc płytkę nazębną. Cukier zaś jest ulubioną pożywką bakterii, które przemieniając go, produkują kwasy. 

Rada: cukier zastąp ksylitolem, który pomaga w neutralizowaniu ph jamy ustnej, a najlepiej go unikaj. 

Kawa, czarna herbata, barwione napoje gazowane. Przez nie nasze zęby nie lśnią bielą.

Rada: po ich spożyciu pij wodę - oczywiście, bez bąbelków.

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

 

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje