Reklama

Reklama

Jak jeść czosnek, żeby działał?

Czosnek to jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Jego właściwości sprawiają, że jest idealnym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniami, infekcjami i obniżoną odpornością. Doceniany jest nie tylko przez medycynę ludową, ale i konwencjonalną.

Czosnek zawiera w sobie flawonoidy, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, różnorakie witaminy typu C, B1, B2, PP, sole mineralne oraz cenne mikroelementy. Podczas krojenia czy zgniatania czosnku powstaje najcenniejsza substancja jaką oferuje to warzywo - allicyna.

Reklama

Allicyna jest fitonocydem co oznacza, że ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, zwalcza też niektóre wirusy. Pod względem bakteriobójczym jest aż piętnaście razy silniejsza od penicyliny! To nie koniec korzyści, jakie czosnek niesie dla organizmu. Dodatkowo obniża ciśnienie, poziom cholesterolu i odkaża drogi oddechowe, wzmacnia serce i układ krążenia, wspomaga odchudzanie i działa antynowotworo.

Warto pamiętać o tym, że allicyna to substancja, którą czosnek "broni się" przed rozwojem mikroorganizmów  w wypadku uszkodzeń i powstaje ona dopiero w wyniku połączenia się dwóch innych związków. Dlatego aby wyciągnąć jak najwięcej leczniczych właściwości czosnek należy dokładnie rozgnieść na 10 minut przed spożyciem. W tym czasie zajdzie reakcja, w wyniku której powstaje allicyna. Warto też pamiętać, że jest to substancja nietrwała, dlatego nie ma sensu rozgniatać czosnku na zapas. Po upływie kilkunastu godzin utraci cenne właściwości.

Najlepiej jeść czosnek na surowo w 10 minut po rozgnieceniu. Aby uniknąć zgagi można rozgniecione ząbki czosnku zmieszać z masłem lub oliwą i stosować jako smarowidło do kanapek. Dodatek posiekanej natki pietruszki złagodzi zapach jaki czosnek pozostawia w ustach.

Czosnek ma silne działanie i można go przedawkować. Zalecana dawka to 1-2 ząbki czosnku dziennie.

Czosnek może wchodzić w reakcję z niektórymi lekami np. przeciwzakrzepowymi, obniżyć poziom cukru oraz podrażnić układ pokarmowy. Spożywanie zbyt dużych ilości może obciążyć wątrobę i nerki.

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje