Przejdź na stronę główną Interia.pl

Hashimoto - ta dieta czyni cuda

Ta choroba nie jest jeszcze dobrze znana. Nie wiemy, jakie są jej przyczyny, można jednak doprowadzić do całkowitego jej cofnięcia.

Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe, limfocytowe zapalenie tarczycy, należy do chorób autoimmunologicznych. Jest więc związana z zaburzeniami układu odpornościowego, który zamiast bronić organizm przed infekcjami, atakuje własne tkanki (w tym wypadku tarczycę) i wytwarza w nich stan zapalny. Przyczyny tego zaburzenia nie są całkowicie wyjaśnione - wśród nich znajdują się predyspozycje genetyczne, a czynnikiem wyzwalającym (ale nie przyczyną) mogą być stresy.

Reklama

Schorzenie przez długi czas może nie powodować żadnych objawów. Pojawiają się one dopiero wówczas, gdy dochodzi do niedoczynności tarczycy, zniszczonej przez stan zapalny. Należy wówczas wyrównać poziom hormonów tarczycy, podając ich sztuczny odpowiednik. Dawkę dobiera się zawsze indywidualnie. Ostatnio jednak niektórzy dietetycy są przekonani, że za pomocą odpowiedniej diety można doprowadzić do całkowitego cofnięcia się choroby. Stosują oni tzw. protokół autoimmunologiczny.

Opracowali go dwaj Amerykanie - prof. Loren Cordain i Robb Wolf. Protokół immunologiczny jest bardziej restrykcyjną odmianą diety paleo, która opiera się na przypuszczalnym menu naszych przodków z okresu paleolitu. Jednak nie naśladuje ich sposobu odżywiania (nie był on doskonały), ale raczej eliminuje pożywienie, którego przodkowie nie jadali i do którego organizmy współczesnych ludzi się nie dostosowały. Protokół immunologiczny wpływa na układ odpornościowy (immunologiczny). Jak twierdzą jego autorzy, pomaga złagodzić lub wręcz zlikwidować objawy chorób o podłożu autoimmunologicznym.

Dieta jest nietypowa i restrykcyjna, bo wyklucza wiele produktów spożywczych, które jadamy na co dzień. Większość z nich bowiem uszkadza jelita i prowadzi do ich nieszczelności, wywołuje stany zapalne w całym organizmie, źle wpływa na florę bakteryjną jelit i powoduje zaburzenia równowagi hormonalnej. Usunięcie tych pokarmów z diety powoduje uspokojenie układu odpornościowego i znacznie łagodzi reakcje autoimmunologiczne. Mimo tak restrykcyjnego charakteru, dieta dostarcza wystarczająco dużo wszystkich niezbędnych składników odżywczych i nie powoduje żadnych niedoborów.

Protokół należy stosować co najmniej 30 dni, a najlepiej 90 lub dłużej (to sprawa indywidualna). Najważniejsze jest konsekwentne przestrzeganie zasad, czyli ścisła i restrykcyjna dieta. Nie mogą się zdarzyć żadne odstępstwa: zjedzenie jednego kęsa produktu zawierającego gluten lub kazeinę może spowodować, że w organizmie na nowo zacznie się toczyć stan zapalny.

Należy całkowicie wykluczyć:

wszelkie zboża, nie tylko zawierające gluten, ale także amarantus, grykę, kasze z ziarna pszennego, kukurydzę, proso, komosę, ryż, sorgo, orkisz, teff;

rośliny strączkowe: wszystkie rodzaje fasoli, groch, ciecierzycę, fistaszki, soję, soczewicę;

rośliny z rodziny psiankowatych: ziemniaki, pomidory, bakłażan, paprykę, papryczki chili, pieprz cayenne, miechunkę pomidorową (tomatillo), agrest, jagody goji, tytoń;

wszystkie orzechy, oprócz kokosa;

jajka;

nasiona oraz przyprawy wytwarzane z nasion, takie jak: anyż, kminek, chia, kolendra, nasiona kopru, len, gorczyca, gałka muszkatołowa, mak, dynia, sezam, słonecznik, konopie;

kawę i kakao;

oleje z pestek i ziaren, np. słonecznikowy, sojowy, rzepakowy;

nabiał i produkty mleczne: masło, ser, śmietanę, mleko, jogurt;

alkohol;

niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) - kwas acetylosalicylowy (np. Etopiryna, ibuprofen (np. Nurofen), diklofenak (np. Voltaren), naproksen (np. Naproxenum).

Produkty dozwolone to:

ryby i skorupiaki;

wątroba i inne podroby;

dobrej jakości mięso;

jak najwięcej warzyw;

oleje - oliwa, tran, awokado.

Jeżeli tłuszcze zwierzęce, to tylko z farm ekologicznych;

owoce, które nie zawierają dużo fruktozy: banany, cytrusy, kiwi, maliny, borówki, truskawki, ananasy, kokosy;

zioła i przyprawy: bazylia, liście laurowe, rumianek, szczypiorek, koper, lawenda, cytronela, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn, szałwia, estragon, tymianek, cynamon, goździki, czosnek, imbir, szafran, sól morska, kurkuma;

produkty fermentowane zawierające bakterie korzystne dla zdrowia, czyli probiotyki - kiszonki oraz kefir i jogurt z mleka kokosowego, kefir wodny;

inne: ocet jabłkowy, balsamiczny, ze śliwek, mąka kokosowa, ocet z kokosów, suszone owoce, miód, syrop klonowy, oliwki.

O czym warto pamiętać?


Wybieraj produkty fermentujące, dojrzewające, niepaczkowane, nieobrobione termicznie, bez dodatków (barwników, polepszaczy, konserwantów, antybiotyków, GMO itp.). Przez osoby propagujące protokół immunologiczny taki sposób odżywiania się nazywany jest żywą i czystą żywnością.

Staraj się unikać stresu. Wiadomo, że to trudne. Naucz się zatem relaksować: w ruchu - na spacerze, rowerze, pływając, odpoczywając z książką itd. W regeneracji bardzo ważny jest też sen. Śpij w całkowitej ciemności i tyle czasu, by budzić się wypoczętym.

Stosując protokół, nie potrzebujesz żadnych syntetycznych witamin na wszelki wypadek. Jeżeli chcesz brać suplementy, to tylko po konsultacji z dietetykiem i na konkretny problem, np. przy niedoborach witaminy D, ale nie popularny zestaw witamin i minerałów.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje