Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gotowanie w woreczkach – czy jest bezpieczne?

Woreczki, w których gotujemy kaszę lub ryż mogą zawierać szkodliwe substancje.

Największe zagrożenie to bisfenol A (BPA). Podczas podgrzwania i gotowania rozpuszcza się i trafia do jedzenia. Bisfenol może m.in. powodować nowotwory piersi oraz negatywnie wpływać na gospodarkę hormonalną organizmu. Ten szkodliwy związek może być też w innych opakowaniach, butelkach i pojemnikach, wykonanych z twardego plastiku, a także w kubkach, talerzach, miskach.

Reklama

Jak się chronić przed bisfenolem:

  • Sprawdzaj napisy na opakowaniu i oznaczenia na dnie butelek. Wybieraj opakowania i produkty "BPA free" (firmy nie mają obowiązku podawać takich informacji na opakowaniach żywności, ale niektóre to robią).
  • Kupuj i przechowuj żywność wyłącznie w plastikowych opakowaniach i pojemnikach oznaczonych cyfrą 4, 5, 1 i 2. Pomoże ci w tym rymowanka, którą warto zapamiętać: "4, 5, 1, 2; cała reszta będzie zła".
  • Nie podgrzewaj jedzenia w mikrofalówce w plastikowych opakowaniach. G Unikaj przechowywania w plastikowych pojemnikach żywności tłustej i kwaśnej.
  • Nie podawaj gorących potraw w plastikowych naczyniach.
  • Kiedy tylko to możliwe, kupuj żywność i napoje w szklanych opakowaniach.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje