Reklama

Głóg wzmacnia serce

​Kwiaty i owoce głogu są składnikiem preparatów nasercowych i obniżających ciśnienie. Poprawiają ukrwienie serca i usprawniają wieńcowy przepływ krwi.

Wchodzą też w skład mieszanek przeciwdziałających miażdżycy. Wyciąg z kwiatów głogu jest jednym z głównych składników preparatów stosowanych przy urazach i obrzękach grożących zakrzepowym zapaleniem żył. 

Napar z kwiatów: 

Łyżeczkę kwiatów z  liśćmi zalejmy szklanką wrzątku i parzmy pod przykryciem 15 minut. Przecedźmy. Pijmy 2 razy dziennie. 

Napar z owoców: 

2 łyżeczki owoców głogu zalejmy szklanką wrzątku, zostawmy pod przykryciem na 20 minut. Pijmy 3 razy dziennie w nadciśnieniu i miażdżycy.

Reklama

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy