Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gdzie występuje salmonella?

​Ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza, w namnażaniu się nie przeszkadza jej temperatura w lodówce, choć woli cieplejsze warunki. Główne miejsce zamieszkania salmonelli to przewód pokarmowy drobiu. Upodobała sobie także rośliny. Jakie?

Najczęściej występuje w przewodzie pokarmowym drobiu, a przez to na jego mięsie i jajach. Ale może też znaleźć się na wieprzowinie - mówi dr Jacek Postupolski z Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny. Co gorsza, niewłaściwe postępowanie z zakażonymi produktami może spowodować przeniesienie się jej na inne produkty lub na kuchenne sprzęty i akcesoria.

Reklama

W kontekście salmonelli zwykle słyszy się o jajach. Ale wskutek tego, że bakteria przenosi się w niewłaściwych warunkach na dowolne produkty, bywa, że służby sanitarne znajdują ją np. w... bazylii. Tak było w sześć lat temu, kiedy z powodu zanieczyszczenia przyprawy tym patogenem producent musiał wycofać partie swojego produktu z obrotu. W tym roku salmonellę wykryto w paście typu tahini jednego z producentów.

Najwięcej jednak ostrzeżeń wydawanych przez GIS dotyczy jaj - w drugiej połowie tego roku wydał je w odniesieniu do jaj pochodzących z czterech różnych ferm kurzych.


Reklama

Reklama

Reklama