Reklama

Figi na mleku na kaszel

Poszukujesz domowego środka na kaszel, który byłby skuteczny i tak bezpieczny, że mogą go stosować nawet dzieci? Prawidłowo przygotowany specyfik z fig może okazać się strzałem w dziesiątkę.

Figi gotowane w mleku to tradycyjny środek na kaszel, ból gardła i schorzenia górnych dróg oddechowych. Figi znane są ze swoich wyjątkowych właściwości odżywczych. Cechują się wyjątkową zawartością mikroelementów (wapń, żelazo, obniżający ciśnienie potas, stabilizujący system nerwowy magnez i inne). Figi znane są z dobroczynnego wpływu na jelita, mogą delikatnie przeczyszczać. W Europie Południowej stosuje się je jako środek wspomagający w chorobach sercowo naczyniowych. Zawierają też mnóstwo witamin, kwasy organiczne, enzymy, pektyny, a także substancje, które chronią przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Stosując figi należy pamiętać o wysokiej zawartości cukru.

Reklama

Figi gotowane w mleku to smaczny i skuteczny środek, który z powodzeniem zastąpi syrop.

Najlepiej użyć świeżych fig, ale jeśli trudno je zdobyć, można wykorzystać także suszone. Figi świeże powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Decydując się na figi suszone, wybieramy te niezbyt miękkie.

Figi przed użyciem należy umyć i osuszyć. Odpowiednie proporcje to 3 figi na 1,5 szklanki mleka.

Jak przygotować figi na mleku?

Pokrojone owoce zalej mlekiem i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze pół godziny na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Odstaw z ognia, przykryj pokrywką i zawiń ręcznikiem, by garnek trzymał temperaturę. Po około dwóch godzinach specyfik jest gotowy. Jednorazowo przyjmuje się 2-3 łyżki.

Mleko z figami to bezpieczny środek i ze względu na smak chętnie spożywany też przez dzieci. Powinny z niego zrezygnować osoby chore na cukrzycę lub uczulone na któryś ze składników.

Katarzyna Skrzynecka nominowana jest w plebiscycie Telekamery 2021 w kategorii "Juror". Głosuj online! Głosowanie trwa do 11 lutego.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy