Reklama

Dlaczego warto sięgać po grapefruity?

Nie każdy lubi ich gorzkawy posmaki i nie każdy docenia walory zdrowotne tych owoców. Tymczasem grapefruity powinny na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie.

Powodów jest wiele. Najczęściej wymienia się sporą zawartość witaminy C, która chroni system immunologiczny przed chorobami, ale owoc poszczycić się może także dużą dawką witaminy B9.  

Kolejnym niezaprzeczalnym atutem są flawonoidy - wiązki chemiczne występujące w roślinach o właściwościach antybakteryjnych, przeciwgrzybicznych i antynowotworowych. Tu jest ich sporo, podobnie jak beta-karotenu (jak widać nie tylko marchewka pomaga naszym oczom i skórze).

Dietetycy zalecają grapefruity osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Dlaczego? Są odżywcze, pomagają usunąć toksyny z organizmu i inne zbędne produkty przemiany materii. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że po spożyciu owocu nie czuje się głodu, tymczasem jego wartość kaloryczna jest stosunkowo nieduża.

Reklama

Ponadto grapefruity normalizują ciśnie tętniczy krwi, a także obniżają poziom złego cholesterolu, tym samym przyczyniając się do przeciwdziałania chorobie miażdżycowej.

Nawet, jeśli nie lubimy smaku grapefruitów, pamiętajmy, że możemy zjeść je w innej formie niż podane solo. Znakomicie będą komponowały się z sałatą, a ich gorycz zniknie, zmieszana z jabłkami, pomarańczami czy bananami w odżywczym, wyciskanym soku.    

Zobacz więcej:

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: grejpfrut
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy