Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dlaczego warto jeść jabłka?

Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia - rano dla urody, a wieczorem dla zdrowia.

Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają też działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg. Ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom. Chronią przed zaparciami.

Reklama

Domowy ocet jabłkowy wypijany codziennie w proporcjach: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i poprawia trawienie. Nie jest jednak wskazany dla osób z chorobą wrzodową.

Najcenniejsze w tych owocach są gniazda nasienne i skórka - w nich znajduje się najwięcej pektyn, które oczyszczają organizm z trujących substancji. Są często pomocne w kuracjach odchudzających - jabłka sycą i dostarczają niewiele kalorii (30-50 kcal w 100 g).

Niestety, zawierają dużo cukru, dlatego jeśli ktoś chce schudnąć, nie powinien przekraczać dziennej dawki 150 g owoców. Uwaga! Jabłek nie wolno jeść po umyciu zębów, ponieważ zawarty w nich cukier sprzyja rozwojowi próchnicy.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje