Reklama

Dlaczego warto jeść borówki?

Jeśli masz ochotę na przekąskę, to wybierz borówki. Są źródłem zdrowia i witamin. Wspomagają odchudzanie i zatrzymują procesy starzenia. Świetnie nadają się do jedzenia na surowo oraz jako dodatek do ciast i deserów.

Ten owoc zawiera sporo antyoksydantów, które chronią przed wirusami i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka.

Borówki dobrze wpływają na układ krążenia, oczyszczają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi.

Hamują procesy starzenia. Przez zawartość cynku i witaminy A dobrze wpływają na cerę. Pomogą w walce z trądzikiem oraz nadadzą sprężystości skórze.

Jagody złagodzą problemy z jelitami i przyspieszą proces odchudzania. Mają dużą wartość odżywczą, a jednocześnie są niskokaloryczne, dlatego można poczuć wzrost energii po ich spożyciu. Polecane są osobom trenującym regularnie sport.

Dodatkowo świetnie wpływają na wzrok i pamięć poprzez zawartość witamin A i C. Powinny je spożywać zwłaszcza osoby pracujące przy komputerze.

Borówki to źródło kwasu foliowego, dlatego powinny przekonać się do nich kobiety w ciąży.

Zobacz także:

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy