Reklama

Dlaczego nie warto jeść cukru

Myślisz, że chodzi tylko o kilka centymetrów więcej w talii? Niestety, cukier wpływa nie tylko na naszą wagę, lecz także na kondycję samej skóry.

Może trudno w to uwierzyć, ale naukowcy już dawno udowodnili, że podjadanie między posiłkami ciasteczek czy czekolady przyspiesza naturalny proces starzenia skóry i prowadzi do utraty przez nią jędrności.

Jak to się dzieje? Gdy spożywamy cukry proste, ich rozkład następuje bardzo szybko i gwałtownie.

Skutek? We krwi pojawia się nadmiar glukozy, która zaczyna przyłączać się do wolnych grup aminowych białek. W skórze takim białkiem jest m.in. kolagen. W wyniku tego procesu białka stają się sztywne oraz zniekształcone. Skóra wyraźnie traci elastyczność.

Reklama

Na twarzy może pojawić się widoczna obrzmiałość, a bruzdy (czyli zmarszczki) pogłębiają się. Co więcej, nagły skok poziomu cukru wywołuje w organizmie stan zapalny, a to z kolei przyczynia się do wytworzenia enzymów, które dodatkowo rozkładają kolagen oraz elastynę. W efekcie nasza skóra starzeje się szybciej.

Jeśli więc chcesz na długo zachować młody wygląd, warto już dziś ograniczyć spożywanie słodkości!

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy