Reklama

Dla kogo olej z czarnuszki?

Z miesiąca na miesiąc zyskuje coraz większa popularność. Kto tak naprawdę powinien po niego sięgać?

Najbardziej wyjątkowymi składnikami oleju z czarnuszki są tymochinon i nigellon. Działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwhistaminowo i zapobiegają starzeniu się komórek. Ważna jest też melatyna o właściwościach przeciwbólowych. 

We wszystkich poniższych kuracjach zażywaj olej na zimno, najlepiej podczas posiłku. Dla lepszego smaku możesz połączyć go z cytryną i miodem, syropem klonowym, syropem z agawy lub sokiem z aloesu. Trzymaj w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące. 

Astma, alergie pokarmowe i atopowe zapalenie skóry, katar sienny. Zażywaj łyżeczkę do herbaty dziennie przez trzy-cztery tygodnie. Cukrzyca. Stosuj pół łyżeczki - dwa razy dziennie przez sześć tygodni. 

Reklama

Nadciśnienie. Zalecana dawka to łyżeczka dwa razy dziennie przez osiem tygodni. 

Reumatoidalne zapalenie stawów. Pij po łyżeczce oleju dwa razy dziennie przez osiem-dziesięć tygodni. 

Wrzody żołądka. Zalecana dawka to łyżka dziennie przez dwa-trzy miesiące. 

Wysoki cholesterol. Pij po dwie łyżeczki dwa razy dziennie przez sześć-siedem tygodni. 

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy