Reklama

Dieta zapobiegająca rakowi piersi

Poznaj najważniejsze zasady, co jeść by uniknąć choroby.

W twoim jadłospisie najważniejsze są antyoksydanty, kwasy omega -3 i błonnik, a ponadto kilka innych substancji roślinnych o silnym działaniu antyrakowym, występujących tylko w niektórych warzywach, owocach i ziołach. Zadbaj o to, by likopen, kurkuma i pestki granatu często gościły na twoim talerzu.

1. Likopen

Jedz jak najczęściej pomidory, szczególnie duszone i w przecierach. Silny przeciwutleniacz, likopen, ma udowodnione działanie antynowotworowe.

2. Szafran i kurkuma

Kurkumina zawarta w kurkumie to silna broń - hamuje powstawanie naczyń krwionośnych odżywiających nowotwór. Ekstrakt z szafranu niszczy komórki raka piersi.

Reklama

3. Kwasy omega-3

Tłuste ryby jedz co najmniej 2 razy tygodniowo. Oprócz łososia dużo kwasów omega-3 zawierają halibut i makrela. Zamiast smażyć, gotuj je na parze lub piecz w folii.

4. Orzechy - nie wszystkie

Masz w rodzinie przypadki raka piersi? Unikaj orzechów brazylijskich. Mają dużo selenu zwiększającego ryzyko u pań z genetyczną skłonnością do nowotworu.

5. Sok z pestek granatu

Składnik pestek tego owocu, urolithina B, unieszkodliwia enzym odpowiedzialny za wzrost komórek rakowych. Powinnaś zjadać co najmniej kilka owoców tygodniowo.

6. Zielona herbata

By nie traciła antyoksydantów, ważne jest odpowiednie jej parzenie: łyżeczkę suszu zalej szklanką wody o temp. 80 º C. Parz nie dłużej niż 3 minuty. Pij 3 razy dziennie.

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: rak piersi
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy