Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dieta wzmacniająca paznokcie

Po zimie, z powodu niedoborów pokarmowych, płytki paznokci są często miękkie, kruszą się i rozdwajają.

Paznokciom szkodzą detergenty, chroń je np. przed płynami do mycia naczyń i mydłem zawierającym dużo sody. Płytki wzmocnisz dzięki diecie bogatej w białko, witaminy A i E, kwasy omega-3, cynk, żelazo, siarkę i krzem.

Reklama

Nasiona dyni

Codziennie spożywaj 2 ich łyżki, bo obfitują w cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E. Chrup suszone pestki, doceń też smak wytłaczanego z nich oleju. Jedz również orzechy laskowe.

Warzywa kapustne

Ich specyficzny zapach to sprawka sulforafanów, czyli związków zawierających siarkę. Pierwiastek ten jest ważny dla zdrowych paznokci.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje