Reklama

Dieta na wiosenne przesilenie

U progu wiosny trzeba podreperować organizm osłabiony wielomiesięcznym brakiem światła słonecznego i niedoborami składników odżywczych. Czego najbardziej potrzebujesz, by szybko pokonać objawy przesilenia?

Zamiast sięgać po naszpikowane pestycydami nowalijki, włącz do jadłospisu kiszonki i kiełki np. brokuła, fasolki mung, rzodkiewki. By oczyścić organizm z toksyn, pij ziołowe herbatki, zieloną herbatę i dużo wody. Ogranicz kawę!

Doceń kiszonki

Bogate źródło witaminy C. Dzięki bakteriom fermentacyjnym wspomagają też trawienie, oczyszczają układ pokarmowy ze szkodliwych produktów metabolizmu.

Zawsze pełne ziarna

Powinnaś teraz dostarczać organizmowi składników mineralnych, a ich źródłem są produkty z nieprzetworzonej, razowej mąki, płatki owsiane, nasiona.

Chudy drób, ryby

O tej porze roku wzrasta zapotrzebowanie na białko. Powinnaś czerpać je z ryb, chudego mięsa, nabiału i fasoli. Zjadaj też co najmniej 3 jajka w tygodniu.

Żurawina i sok z marchwi

Codziennie funduj sobie witaminowy koktajl z owoców i jogurtu naturalnego. Jeśli chcesz poprawić koloryt zmęczonej po zimie skóry, pij sok wyciskany z marchewki, jeśli brak ci witamin, postaw na żurawinę.

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: wiosenne przesilenie | nowalijki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy