Reklama

Reklama

Dieta na odporność. Co jeść, żeby nie chorować?

​W okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem szaro i mokro, zdecydowanie bardziej narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje. Warto zatem w tym czasie włączyć żywieniowe SOS.

Wiele składników żywności może bowiem pomóc nam wzmocnić odporność i ustrzec się przed chorobami. Podstawę diety powinno stanowić 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Informujemy, które zasłużyły na miano naturalnych farmaceutyków i wzmocnią organizm jesienią.

Reklama

Witaminy to podstawa

Najważniejsze w budowaniu odporności są witamina C i witaminy z grupy B. Zmniejszają ryzyko przeziębienia i skracają czas choroby. Witaminę C, czyli kwas askorbinowy, znajdziemy w większości rodzimych warzyw i owoców. Najbogatsze w nią są: papryka, brukselka, kapusty - czerwona, biała, włoska oraz kiszona, kalafior, szpinak, natka pietruszki, pomidory, ziemniaki i żurawina.

Wchłanianie i długość działania witaminy C wspiera kwercetyna - silny przeciwutleniacz obecny w wielu warzywach i owocach, takich jak winogrona, jabłka, porzeczki, czosnek, cebula czy brokuły. Z kolei witaminy z grupy B w dużych ilościach znajdziemy w pełnoziarnistych produktach zbożowych, np. razowym pieczywie i ciemnym makaronie oraz kaszach. Powinny być one podstawą naszej codziennej diety.

Soki i napary z malin

W zapobieganiu i leczeniu objawów przeziębienia oraz grypy pomocne będą maliny i czarne porzeczki. Prócz tego, że zawierają dużo witaminy C, są skutecznym środkiem przeciwgorączkowym. Działają też przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a ich olejki eteryczne - rozgrzewająco. Możemy pić sok z malin lub napar z liści - 2 łyżki liści z malin zalejmy szklanką wrzątku i zostawmy pod przykryciem na 15 minut.

Po tym czasie przecedźmy i pijmy, gdy podczas przeziębienia pojawi się wysoka temperatura - parujący ze skóry pot spowoduje jej obniżenie. Z owoców (zimą mogą być z mrożonki) przynajmniej raz w tygodniu przygotujmy witaminowy koktajl. Korzystnie działa też sok z czarnej porzeczki, który zawiera rekordowe ilości witaminy C, a także oczyszcza organizm z toksyn, hamuje rozwój wirusów, bakterii i grzybów. Obniża gorączkę.

Antybiotyki z domowej spiżarni

Należy również pamiętać o naturalnych antybiotykach - czosnku, cebuli i chrzanie. Czosnek wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom wirusowym. Swoje działanie zawdzięcza związkom siarkowym, m.in. allicynie, która hamuje rozwój bakterii. Cebula, podobnie jak czosnek, zawiera związki siarki - fitoncydy.

Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Ułatwia też pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle. Warzywo to jest szczególnie polecane w leczeniu zapalenia zatok, krtani i gardła, zapalenia oskrzeli, przy kaszlu i gorączce. Jesienią i zimą nie można też zapomnieć o chrzanie. Nie tylko dostarcza witaminę C, ale jest też bogatym źródłem błonnika istotnego dla właściwej pracy przewodu pokarmowego.

Warzywne probiotyki

Naturalną odporność wzmacniają też probiotyki, do których należą nasze polskie kiszonki - ogórki, kapusta i czosnek. W czasie fermentacji tych warzyw powstaje kwas mlekowy, regulujący florę bakteryjną w jelitach. Wspomaga również trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, oczyszcza i wzmacnia system odpornościowy, chroniąc organizm przed chorobami. Kiszonki można przemycić do diety w postaci zupy ogórkowej czy kapuśniaku.

Często jedzmy też surówki z kapusty z dodatkiem oliwy, rozgniecionego czosnku i posiekanej drobno cebuli. Przygotujmy też kiszony czosnek: obrane ząbki czosnku zalejmy wodą pozostałą z kiszonych ogórków. Słoik zamknijmy i odstawmy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po ukiszeniu jedzmy po ząbku czosnku dziennie, a sok z ogórków pijmy 3 razy dziennie po łyżeczce. Warto wiedzieć, że silne działanie antybiotyczne i właściwości probiotyczne mają też żurawina i cykoria. Po antybiotykoterapii lekarze zalecają też picie 0,5 l kefiru i jogurtu ze szczepami dobrych bakterii przez okres 2-3 miesięcy.

Wzmacniająca rutyna

W sezonowych przeziębieniach i grypie pomocna jest rutyna. Uszczelnia naczynia krwionośne i działa przeciwzapalnie. W połączeniu z witaminą C leczy pierwsze objawy przeziębienia - zmniejsza katar i wpływa na ogólną poprawę odporności organizmu. Dużą dawkę rutyny można znaleźć w cebuli, pomidorach, marchewce, dyni oraz jagodach, winogronach, wiśniach i porzeczkach.

Na uwagę zasługuje też burak, który znacząco wzmacnia wewnętrzną ochronę. Jarzyna ta łagodzi objawy wielu chorób, zwłaszcza wirusowych, np. grypy. Buraki działają też wykrztuśnie, dzięki czemu radzą sobie z uciążliwym kaszlem. Niedobory rutyny uzupełni suplementacja preparatem Grykamina, który zawiera naturalną witaminę C pozyskaną z gryki, rutynę i kwercetynę. Jedna kapsułka pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i rutynę.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje