Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dieta na mocne kości

​Chcesz mieć zdrowe kości? W takim razie warto wiedzieć, że najlepiej przed tą chorobą chroni nas ruch i odpowiednia dieta.

Chcesz mieć zdrowe kości? W takim razie warto wiedzieć, że najlepiej przed tą chorobą chroni nas ruch i odpowiednia dieta. A ponieważ podstawowym składnikiem kości jest wapń, trzeba pamiętać, że część produktów przyczynia się do jego absorpcji, a niektóre usuwają go z naszego organizmu.

Reklama

Menu dla ciebie

Jeżeli organizm nie dostaje odpowiedniej ilości wapnia z zewnątrz, zabiera go z kości i zębów. A wtedy zaczyna nam dokuczać osteoporoza. Zwłaszcza kobiety w okresie menopauzy lub po są na nią narażone. Ideałem byłoby rzucenie palenia, unikanie restrykcyjnych diet oraz ograniczenie ilości wypijanej kawy, herbaty i napojów gazowanych. Jednak to nie wszystko. Również spożywanie nadmiernej ilości soli może prowadzić do większego wydalania wapnia. Tak samo niekorzystne jest zakwaszenie organizmu.

Dzieje się tak, gdy w naszej diecie dominuje białko zwierzęce. Kwasotwórczo działają mięso i jego przetwory, drób, jaja (zwłaszcza żółtka), sery podpuszczkowe. Warto wspomnieć, że produkty alkalizujące to właśnie kwaskowate warzywa, owoce, mleko i jego przetwory oraz niektóre orzechy. Jednym z najbardziej alkalizujących owoców są cytryny.

Co w takim razie możemy jeść? Nie da się wyelimować wszystkich produktów, które zmniejszają stężenie wapnia, bo mają one z kolei inne pozytywne działanie. Trzeba więc tak układać menu, by dostarczać wapń w inny sposób. Jego źródłem są m.in. liście zielonych warzyw, sezam, migdały, daktyle, suszone owoce, cytrusy, marchewka, kapusta, cebula, fasola, por, seler, rzepa i kalafior. Najprościej rzecz ujmując, warto jeść świeże warzywa i owoce oraz pamiętać o proporcjach w diecie: 80/20 (80 proc. pokarmów alkalizujących + 20 proc. zakwaszających).

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL