Reklama

Dieta na luzie

Chcesz schudnąć po świętach (a może i nie tylko po nich...), ale na myśl o wyrzeczeniach robi ci się słabo? Anna Guzik ma na to sposoby.

Nie popadaj w skrajność! Wbrew pozorom nie trzeba wiele, by odchudzić swój talerz. Zastąp smażenie pieczeniem, duszeniem lub gotowaniem na parze, a gotowe słodkości domowymi - mniej kalorycznymi i pozbawionymi szkodliwych spulchniaczy oraz konserwantów. Jeśli jednak nie możesz się oprzeć jakiemuś smakołykowi, po prostu zjedz go mniej. To lepsze wyjście niż zajadanie braku słodyczy innymi produktami.

Ideałem byłoby jedzenie o stałych porach, by uregulować przemianę materii. To niełatwe, gdy się pracuje, ale możliwe. Ja zabieram ze sobą jedzenie w pudełku lub kanapkę. Wiem, że największy błąd to nie jeść cały dzień, a potem urywać drzwi lodówki.

Reklama

Uwaga: możesz podjadać! Musisz tylko wiedzieć, co. Jabłko, jogurt, marchewki, orzechy czy pestki dyni w rozsądnej ilości nie zgubią cię, a do-starczą cennych składników odżywczych.

Domowa pizza

Składniki dla 3-4 osób: 370 g mąki pełnoziarnistej, 7 g suszonych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 240 ml ciepłej wody, oliwa, rukola, roszponka, pomidory koktajlowe, rozgniecione pomidory z puszki, czarne oliwki, szynka parmeńska, mozzarella, parmezan, zioła: oregano, bazylia.

Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj drożdże, sól, łyżkę oliwy z oliwek i wodę. Ugniataj do otrzymania gładkiej masy. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po wyrośnięciu rozwałkuj je na grubość ok. 7 mm i wyłóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto sosem powstałym z pomidorów z puszki doprawionych ziołami. Ułóż rukolę, roszponkę, szynkę, pokrojoną mozzarellę, kilka pomidorków koktajlowych i oliwki. Skrop oliwą. Posyp oregano, bazylią i parmezanem. Piecz 20 minut w temperaturze 180-190 stopni.

Zupa szpinakowa

Składniki dla 2 osób: 1/2 opakowania świeżego szpinaku, 1 łyżka oleju lub oliwy, 1/2 średniej, posiekanej cebuli, 2 ząbki posiekanego czosnku, sok z 1 cytryny, 2 szklanki bulionu warzywnego, suszony czosnek, ostra papryka, sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, jogurt naturalny.

W rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż dwie minuty. Następnie dorzuć szpinak i zalej bulionem. Przypraw solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i gałką. Gdy zupa się zagotuje, wszystko zmiksuj. Wciśnij sok z cytryny. Przelej zupę do miski i dodaj jogurt do smaku.

Jogurtowy przekładaniec

Składniki dla 2 osób: 200 g jogurtu naturalnego bez cukru, orzechy nerkowca, 8 łyżek płatków owsianych, owoce, np. truskawki, kiwi, borówki.

Rozgrzej suchą patelnię i upraż na niej orzechy nerkowca. Truskawki i kiwi pokrój na ćwiartki. Wszystkie składniki będziesz układać w naczyniu warstwami. Zacznij od 2 łyżek jogurtu naturalnego, następnie połóż 2 płaskie łyżki płatków owsianych, dodaj owoce oraz orzechy nerkowca. Kolejne warstwy to 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki płatków, owoce i orzechy.

Sałatka z gruszką, rukolą i gorgonzolą

Składniki dla 1-2 osób: 1 duża garść liści rukoli (może też być szpinak), 1 łyżka orzechów (włoskich lub piniowych), 40 g sera gorgonzola, sól, pieprz, dressing, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy.

Rukolę umyj. Gruszkę obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w dość dużą kostkę. Orzechy podpraż na suchej patelni. Składniki dressingu umieść w słoiczku, zamknij i mocno wstrząśnij. Na talerzu rozłóż rukolę i gruszkę, pokrusz ser, posyp orzechami. Skrop dressingiem, dodaj sól i pieprz.


Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy