Reklama

Dieta na dobry wzrok

Włącz do jadłospisu produkty bogate w luteinę i witaminy, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej, zaćmą i innymi chorobami.

Doceń moc luteiny i zeaksantyny

Czyli barwników, które występują naturalnie w siatkówce oka, ale z wiekiem ich ubywa. Niedobór luteiny i zeaksantyny prowadzi do suchości oka, zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Pilnuj więc, aby nie zabrakło ich w twojej diecie. Często jedz jagody, ciemne winogrona, jarmuż, szpinak, dynię, pomidory, awokado oraz żółtka jaj.

Na śniadanie przynajmniej dwa razy w tygodniu zjedz miseczkę płatków owsianych z dodatkiem jagód, malin, jeżyn (mogą być mrożone lub ze słoika). 

Reklama

Na obiad - zupę z dyni, porcję mięsa lub ryby z brokułem, cukinią, szpinakiem albo marchewką. Warzywa polej roztopionym masłem lub oliwą, ponieważ luteina rozpuszcza się w tłuszczach. 

Na kolację - kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z gotowanym jajkiem i połówką awokado. Do tego surówka z liści świeżego szpinaku albo sałaty i pomidora z łyżką posiekanej natki pietruszki. Polej ją oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Na przekąski - kiść ciemnych winogron, chrupkie pieczywo z powidłami z jagód, surowa marchew.


Zmień zachowania

Zadbaj o odpowiednią ilość snu (minimum 7 godzin na dobę). Ciągłe niedosypianie pogarsza ostrość wzroku, prowadzi do niedokrwienia i niedotlenienia gałek ocznych. Codziennie idź na spacer. Świeże powietrze zapewni twoim oczom właściwe nawilżenie. 

Ważny jest również systematyczny ruch, który usprawnia krążenie krwi w gałkach ocznych. Raz w roku zbadaj wzrok. Systematyczne wizyty u okulisty pozwolą na wczesne wykrycie ewentualnych wad lub chorób i skuteczne leczenie. 

Zadbaj o odpowiednią ilość snu (minimum siedem godzin na dobę). Ciągłe niedosypianie pogarsza ostrość wzroku, prowadzi do niedokrwienia i niedotlenienia gałek ocznych. Codziennie idź na spacer. Świeże powietrze zapewni twoim oczom właściwe nawilżenie. 

Ważny jest również systematyczny ruch, który usprawnia krążenie krwi w gałkach ocznych. Raz w roku zbadaj wzrok. Systematyczne wizyty u okulisty pozwolą na wczesne wykrycie ewentualnych wad lub chorób i skuteczne leczenie.


Wypróbuj szafran 

Przyprawa ta chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, które prowadzi do utraty wzroku. Związki zawarte w szafranie regenerują komórki plamki żółtej. Dzięki temu hamują rozwój choroby, a nawet mogą cofnąć powstałe już zmiany. 

Niewielką ilość przyprawy (np. dwie nitki) dodaj np. do porcji ryżu, ryby, zupy, duszonych warzyw, a także do deserów - ciast, kremów oraz kawy. Przed użyciem namocz szafran w łyżeczce zimnej wody lub mleka, aby wydobyć jego smak i aromat. 

Nawilżaj od środka 


Suchość oczu nie tylko powoduje pieczenie i ból, ale także pogorszenie wzroku. Nawilżaj je specjalnymi kropla - mi oraz od środka - odpowiednią dietą. Jedz produkty bogate w witaminę A - ryby, masło, jajka. 

Roślinną formę witaminy A, czyli beta-karoten, znajdziesz w czerwonych, zielonych, żółtych i pomarańczowych warzywach oraz owocach. Sałatki warzywne skrapiaj oliwą bogatą w witaminę E, która ułatwia przyswajanie beta-karotenu.

Warto wiedzieć

Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami. Przynajmniej dwa razy w tygodniu zjedz porcję tłustej ryby, np. śledzia, makreli, łososia, halibuta. Cynk gromadzi się w siatkówce oka i zwalcza wolne rodniki, które mogą je uszkadzać. 

Bierze też udział, podobnie jak witamina A, w syntezie rodopsyny, która zapobiega utracie wzroku. Najwięcej cynku jest w pestkach dyni, owocach morza, czosnku, ziarnach sezamu oraz morskich rybach.

Zobacz także: 


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy