Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dieta kontra nowotwór

Jak skutecznie zmniejszyć ryzyko choroby? Oto 10 produktów, które chronią przed rakiem.

Czy istnieje dieta, która może ochronić nas przed rozwojem komórek nowotworowych? Odpowiedź brzmi: tak!

Zmiany, zmiany, zmiany

Reklama

Nie jest to dieta, która opiera się na naszej tradycji kulinarnej, hołdującej tłustemu i ciężkostrawnemu jedzeniu. - W wielu polskich domach wciąż przeciążona jest ona kaloriami, tłuszczami, cukrami i solą - ubolewa nasz ekspert, dr Aleksandra Kapała. Mimo apeli lekarzy i dietetyków, nadal niechętnie sięgamy po owoce i warzywa, które są podstawą zdrowej diety.
Grzechem głównym jest to, że dostarczamy sobie zbyt wielu kalorii z niewłaściwych źródeł. Często dopiero choroba skłania nas do zastanowienia, czy jemy to, co powinniśmy. Czas to zmienić. Jak? Włączając do codziennej diety 10 produktów o udowodnionym działaniu antyrakowym.

Po pierwsze: Brokuły

Numerem jeden na naszej liście są na pewno brokuły i zawarty w nich związek o nazwie sulforafan. Badania potwierdzają, że wiąże się on ze szkieletem komórki rakowej i utrudnia jej podział. Drugie miejsce zajmują warzywa kapustne (wszystkie rodzaje kapusty) i cebulowate (cebula, por, czosnek). Zawarte w nich związki organosiarkowe hamują rozwój nowotworów.

W skład złotej 10 wchodzi też siemię lniane, produkty pochodzące z lnu, owsa, owoce jagodowe i cytrusy. W przypadku cytrusów, nie chodzi o samą witaminę C, ale o terpeny, które powstrzymują rozwój komórek nowotworowych. Okazuje się, że także zwykłe jabłko działa antynowotworowo.

Czy to oznacza, że jedząc wymienione produkty nie zachorujemy na raka? - Oczywiście, że nie! Niestety, nie jest to takie proste - jedz codziennie brokuły, a na pewno nie zachorujesz na raka. Nie ma to takiego przełożenia - mówi dr Aleksandra Kapała. - Jest jeszcze tysiąc innych czynników wpływających na to, czy zachorujemy, czy nie, ale dieta jest najistotniejszym z nich. Jeśli właściwie się odżywiamy, zmniejszamy ryzyko zachorowania na różne typy nowotworów. Dzięki dobrej diecie moglibyśmy zapobiec jednemu na trzy zachorowaniu na nowotwór złośliwy.

Jedzenie czy tabletki

Z całą pewnością dieta jest lepsza od kapsułek. Łatwo to udowodnić na przykładzie likopenu, działającego antynowotworowo w raku prostaty. - Otóż likopen zawarty w pomidorach, działa w pomidorach - mówi nasz ekspert. - Jak go zamkniemy w kapsułce, to nie do końca wiemy, jak on działa - na ile się utlenił, na ile zredukował, a na ile nie działa.

Złota dziesiątka

Brokuły Zawierają sulforafan i glukozynolany. Chronią przed nowotworami piersi i narządów płciowych.
Kapusta
Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory pęcherza moczowego, płuca, nerek i prostaty.
Cebula
W cebuli występuje siarczek allilu, który przyczynia się do obumierania komórek nowotworowych.
Por To warzywo zawiera kempferol zaliczany do przeciwutleniaczy. Wspomaga walkę z nowotworami.
Czosnek Często spożywany, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, piersi, płuca, wątroby i pęcherza.
Olej lniany Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, zawarte m.in. w oleju lnianym, chronią przed rozwojem raka prostaty, piersi oraz płuc.
Płatki owsiane Zmniejszają ryzyko raka piersi u pań po menopauzie oraz nowotworów układu płciowego u kobiet.
Jagody Wspomagają ochronę przed rakiem jelita grubego, piersi, prostaty, wątroby, mózgu i przed białaczką.
Cytrusy Zawierają antynowotworowe terpeny, chroniące przed rozwojem komórek nowotworowych. jabłka Swoje antyrakowe działanie zawdzięczają flawonolom. Chronią przed rakiem trzustki.

Dowiedz się więcej na temat: brokuły | nowotwór

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje