Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dieta dobra dla kości

Kilka podstawowych zasad.

Istotne jest unikanie produktów, które utrudniają przyswajanie przez organizm wapnia. Na czarnej liście powinny znaleźć się kofeina i produkty bogate w sód. One nie tylko utrudniają wchłanianie wapnia, ale też powodują jego utratę. Warto zaś szukać jedzenia bogatego w magnez i witaminę D, które regulują gospodarkę wapniową.

Reklama

1. Pij mleko, jedz sery

Najlepszym źródłem wapnia są mleko i jego przetwory: twarogi, sery żółte (mają go najwięcej), jogurty, kefiry. Dzienne zapotrzebowanie na wapń dorosłej osoby ok. 800 mg.

2. Jedz orzechy, ziarna i... sardynki

Orzechy i ziarna zapewniają właściwą równowagę wapnia i magnezu. Dzięki temu nasze kości mogą przyswajać te pierwiastki. By wyrównać niedobór wapnia, sięgaj po sardynki.

3. Chrup sałatę

Badania wykazały, że osoby, które codziennie jedzą porcję sałaty lub innych zielonych warzyw liściastych, zmniejszają o połowę ryzyko złamań stawu biodrowego.

4. Polub ciemnozielone warzywa

Ciemnozielone warzywa liściaste nie tylko dostarczają wapnia, lecz są również bogatym źródłem witaminy K, uczestniczącej w regulacji poziomu wapnia i w budowie kości.

Więcej porad:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Dowiedz się więcej na temat: dieta

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje